Flygdilemmat

Ikväll har vi sagt hejdå till Andreas, som strax ska kliva ombord på planet för att åka hem och hämta Sixten och Judith. Det är väldigt många blandade känslor. Mest av allt är vi överlyckliga för att de snart är här! Samtidigt är det vemodigt, för vi vet att om knappt en månad gör vi resan hem allihop och tiden här är över.

Sen är det ju det här med flyget. Det ger mig en hel del ångest, för jag vet ju att en av de viktigaste insatserna vi kan göra för klimatet är att dra ner på flygresor. Jag följer massor av inspirerande förebilder på Instagram, som hjälper mig att förändra mitt sätt att tänka kring konsumtion, slit-och-släng, avfall, m.m. Många av dem har beslutat sig för att inte flyga alls. Det är naturligtvis hedervärt. Men jag kan inte. Framförallt för att jag har delar av min familj här i Australien, men också för att jag avskyr vintern och hoppas en framtid där jag kan bo utomlands.

Jag fick frågan om vi hade undersökt möjligheten att resa land/sjövägen hit, vilket vi inte hade gjort. Men jag började googla för att se om det överhuvudtaget skulle vara genomförbart. Till att börja med tar det som absolut minimum fyra veckor enkel väg (antingen fraktfartyg eller transibiriska järnvägen + färja), och då skulle vi troligtvis komma till Darwin. Sen ska vi genom hela Australien för att komma till Adelaide också, och det skulle ta minst en vecka till om man inte ska flyga, troligtvis mer. Man ska ju komma ihåg att Australien är lika stort som hela Europa. Om vi hade de här tio veckorna till vårt förfogande så skulle vi alltså behöva vända innan vi ens kommit fram. Sen kommer kostnaden. Jag såg siffror på ca 4000 pund/person, alltså över 40000 kr. Och så är vi sex personer… Så nej, utan flyg skulle jag aldrig kunna hälsa på min familj här. Tråkigt men sant. Mitt hopp står till mer klimatsmart flygbränsle.

Andreas fick i alla fall en liten alla hjärtans dags-present – klimatkompensation för sin flygresa. Jag vet, det tar inte bort skadan men är åtminstone ett sätt att göra något. Jag valde ett företag som möter FN:s krav och som stöjder projekt som är certifierade med CDM, Gold Standard och Plan Vivo, för att vara säker på att pengarna hamnar där de gör nytta.