Nattjästa frallor med aprikos

Tips till söndagsmorgonen!

Häromveckan fick jag så himla goda, nybakta frallor när vi åt lunch hos våra hemmakompisar. Nu har vi testat att baka dem ett par gånger här hemma också, och de är verkligen goda. Enkla att göra, jäser över natten i kylen och bakas ut till frukost nästa morgon, och uppskattade av 5 av 6 familjemedlemmar. Ett bra betyg.

Receptet kommer från Mitt kök. I originalreceptet är det valnötter i degen, men det skippar vi. Jag är inte så förtjust i just valnötter. Det går ju bra med andra nötter eller frön förstås, om man vill ha lite extra tuggmotstånd och nyttigheter i frallorna. Aprikoser älskar jag, men vi drygar ut med russin också.

Här kommer min variant, med dubbel sats. Det går åt fort i vår stora familj!

Nattjästa frallor med aprikos & russin

  • 8 kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 18 dl rågsikt
  • 10 torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, salt, rågsikt, aprikoser klippta i småbitar samt russin. Rör runt ordentligt eller kör några minuter i maskin. Täck med lock och ställ kallt över natten.

På morgonen: Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dela i två. Sträck ut degbitarna till långsmala rektanglar, ca 40×10 cm. Vik ihop på längden. Pensla med vatten och strö över lite mjöl.

Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Låt degen vila medan ugnen blir varm, ca 20-30 min. Skär sedan ena längden i 10-11 bitar och lägg direkt på den varma plåten. Grädda 10-12 minuter. (Receptet säger 15 min, men det är för mycket i min ugn.)

Lägg frallorna på galler och skär upp och lägg snabbt på nästa omgång frallor. Grädda i ugnen, ofta går andra plåten några minuter snabbare av någon anledning. Sätt timern på 10 min så slipper de bli brända.