Dags att välja

Bara dagar kvar till valet. Som med allt annat i mitt liv just nu har jag svårt att bestämma mig. Men det fina med valet är ju att man kan gör en valkompass och få svar på frågan: Vad ska jag rösta på? (Önskar liknande funktion när det gäller övriga områden i livet också, tack.)

Jag tycker utmaningen är att hitta ett parti där jag håller med om tillräckligt mycket för att lägga min röst på dem. SVT:s valkompass bekräftade i alla fall att jag är mer vänster än höger, vilket känns självklart. Bäst matchning fick jag med Miljöpartiet, och det lutar åt att jag röstar på dem. Det känns vettigt att markera att klimatfrågan är den viktigaste övergripande frågan i dagsläget.

Det som gör att jag inte känner mig helt hemma på vänsterkanten är deras familjepolitik, eller snarare bristen på den. Jovisst, jag ser poängen med delad föräldraförsäkring som politiskt styrmedel, men jag har så svårt för detta att en lösning ska passa alla. Och framförallt saknas barnens perspektiv. Hur mår de av att föräldrar stressas att gå tillbaka till arbetet och lämna sina små på förskolan, ofta långa dagar?

Utan att vara väldigt insatt så stämmer min syn på familjepolitik snarare överens med KD och SD. Det känns ju bedrövligt sorgligt. Aldrig i livet att jag ens skulle överväga att rösta på SD. Jag har ju sett hur SD:s program har cirkulerat och hur kommentarer som “kvinnofälla” och “tillbaka till spisen” duggat tätt. Att det anses vara en fälla att välja tid med sina barn är ju så bakvänt att jag inte vet vad. Alla som gått i jobbfällan då?

När jag hörde en intervju med en Centerpartist blev det i alla fall tydligt varför jag inte kommer rösta borgerligt. Den sänkta skatten som han vurmade för skulle ge mer pengar i plånboken. Och vad skulle vi då göra för pengarna? Jo, konsumera mera. Vi skulle köpa mer varor och på så sätt skapa fler jobb och mer skatteintäkter. Detta känns så omodernt. När ska vårt överflöd istället börja gå till mindre arbetstid och mer tid med barnen?

Ja, alla röstar som de vill förstås. Det viktiga är att man röstar. (Och inte råkar rösta på SD.)