Hemmadag och föräldramöte

När dagen börjar före klockan fem på grund av sovvägrande unge så vet man att det kommer vara uppförsbacke. När Judith är hängig och behöver stanna hemma från skolan så vet man att det dessutom blir en heldag hemma. Det känns minst sagt utmanande. Bertil är ofta ganska missnöjd när vi bara är hemma och vill helst att vi ska gå iväg och hitta på saker.

Jag tycker ändå dagen har gått helt okej. När Gunnar sov på förmiddagen passade vi på att plocka fram vattenfärger och pennor, och så satt vi tillsammans och målade en bra stund. Lunchfixandet var som vanligt ett lågvattenmärke. Jag fick improvisera ihop pizzor på tortillasbröd med Gunnar på ena armen och Bertil gnällande kring benen. Hade så klart varit smartare att förbereda medan Gunnar sov, men det är också värdefullt att få göra saker i lugn och ro med Bertil när vi har chansen.

Mindre bra gick det sen när Gunnar sov igen på eftermiddagen. Då behövde jag kolla på en föreläsning på nätet, så Bertil och Judith fick kolla på tv. Tyvärr passade grävmaskinen ute på gatan på att gräva av internetkabeln precis då, så det gick åt skogen. Kände mig en smula motarbetad. Nätet blir vi nog utan några dagar. Perfekt.

Toppade kvällen med föräldramöte i skolan och en sträng rektor som meddelade att ledighet inte kommer beviljas ens en dag utom i särskilda fall. Nej då, för här värnar de elevens rätt till lärande i alla lägen. Livet är det tydligen mindre noga med, tänker jag. Orkar knappt tänka på skolplikten och den snäva synen på lärande som något isolerat som bara kan ske innanför skolans väggar, för det gör mig helt galen. Undrar hur länge övertron på skolan kommer att leva kvar och när skolan till slut kommer att tvingas förändras för att passa den tid vi lever i nu?