Skärmtid, kompis och rosa kläder

Den största utmaningen med de stora barnens sommarlov är att det inte får gå över styr med skärmtiden. Detr tyvärr svårt att få dem att komma igång med andra aktiviteter om vi är hemma. De får absolut ha telefon eller dator, men inte hela tiden. Så idag var det dags för ett experiment med tidtagning. De fick två timmars skärmtid att fördela under dagen. Det gick inte alls som jag hade trott.

De satte sig direkt på morgonen och förbrukade ca 45 min av sin respektive tid. Sen stack Sixten till en kompis och var borta hela dagen. Där spelade de förstås nästan hela tiden, och det tråkiga är att jag har gett upp och låter det vara så. Men då drog vi ner skärmtiden hemma till en timme, så han fick en kvart nu på kvällen. Men sen är det stopp.

Judiths dag tog en helt annan vändning, till det bättre. Vi gick till Cirkusparken när Gunnar hade somnat på förmiddagspromenaden, inte för att Bertil frågade utan för att Judith ville. Och tur var det, för i parken hittade hon en kompis! Som vi har längtat efter en kompis här i området i ungefär samma ålder till henne. Och så träffade vi en tjej i parken som är ett par år yngre, som inte bara bor i området utan på vår gata! De fann varandra direkt och lekte länge i parken. Hon har en lillasyster som är jämngammal med Bertil, och en väldigt trevlig mamma. Vilken lyckträff! Vi gick hem och åt lunch och på eftermiddagen gick Judith hem till nya kompisen och lekte ett par timmar. Imorgon förmiddag är det kompisens tur att komma hit och leka. De var så glada båda två över att ha hittat varandra, det var fint att se.

Så Judith tittade inte åt sin telefon på hela dagen, och hade nästan 1,5 timmes skärmtid kvar efter middagen. Jag hoppades naivt att hon skulle strunta i den idag när allt blev så roligt, men hon fastnade ändå med YouTube och Musically tills tiden gått ut.

Men nu, nu leker de tillsammans, storebror och lillasyster. Hör och häpna. De har plockat fram Lego och är inne i någon lek som innehåller många instruktioner i stil med “…och då, då sa du så här…” Ett bra slut på dagen!

Bertil och Gunnar då? Jo, de mår bra men har varit trötta och lite gnälliga båda två idag. Men söta, för imorse skulle det vara tofsar, hårspännen och rosa kläder enligt Bertils önskemål. Jag får börja kalla dem Berit och Gunnel för att folk inte ska bli så besvärade när tror att de är flickor. Haha! Bertil gick över till att vara Pippi Långstrump efter en stund, och då var Gunnar hans apa och Judith hans häst. Tur att han har snälla och medgörliga syskon.