Kalljästa frallor och sovmorgon

Imorgon är det dags att ställa om klockan till sommartid. Ljusare kvällar, tänker någon. Barnfamiljens enda chans till sovmorgon, tänker jag. En dag om året får man – åtminstone enligt klockans visare – sovmorgon med en timme. Sak samma att det inte är en reell sovmorgon då man har fått en timmes extra sömn. Såna petitesser kan man inte hänga upp sig på. Här griper vi efter halmstrån.

För att verkligen få ut det mesta av den här begivenheten, så passar det bra att lyxa till det med nybakade frallor till den sena frukosten. Tänk en sån där lugn, lat söndagsmorgon med nybakat bröd som är varmt så att smöret smälter, där man hinner dricka ett par koppar te, läsa tidningen, njuta av tulpanerna på bordet, se hur solens strålar silar in genom nyputsade fönsterrutor efter vårstädningen. Skrev jag just läsa tidningen? Ja ni hör ju att det var något decennium sedan jag hade en sådan söndagsfrukost senast. Jag har naturligtvis inte heller för avsikt att göra någon vårstädning och putsa fönster idag, men eftersom det här ändå är en total utopi så kan jag ju lika gärna fläska på rejält.

Men frallorna är äkta vara! Jag la ut receptet på bloggen för någon månad sedan, men det får bli en favorit i repris. Jag har nämligen testat att pimpa degen med fänkålsfrön eller russin, och det var så gott så det måste jag tipsa om. Sätt gärna degen redan nu, den blir bara bättre av att jäsa riktigt länge, eller gör det senast innan sovdags. Njut sedan av en god natts sömn, en härlig sovmorgon och baka sedan ut frallorna till ljudet av fågelkvitter och takdropp. Hoppet är det sista som överger en.

Kalljästa frallor

10-12 st

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1/2 msk salt
  • 1 msk olja
  • 100 g havregryn
  • 500 g vetemjöl
  • ev 1 msk stötta fänkålsfrön eller 1 dl russin

Smula jästen i en bunke. Lös upp i en skvätt kallt vatten. Häll i resten av vattnet, saltet och oljan. Rör ner havregrynen. Låt gärna stå och svälla 5-10 minuter om du har tålamod. Rör sedan ner vetemjölet och eventuellt fänkålsfrön eller russin. Eller båda för all del. Degen behöver inte knådas eller köras i maskin.

Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ in i kylen, minst 8 tim men gärna upp till ett dygn. (Om du dubblar receptet så behöver du dela upp degen att jäsa i två bunkar, annars jäser den över kanterna.)

När det är dags att baka ut frallorna, så sätt ugnen på 250 grader och ta fram degen ur kylen. Vänta tills ugnen är uppvärmd. Klicka sedan ut 10-12 degkluddar på en plåt med bakplåtspapper. Formen är inte så noga, men se till att de är ungefär lika stora. (Anledningen att vänta med att klicka ut degen tills ugnen är varm är att den annars flyter ut för mycket och frallorna blir platta.)

Sätt in plåten i mitten av ugnen. Häll i ett halvt glas kallt vatten eller 3-4 isbitar i botten av ugnen och stäng snabbt luckan. Grädda 12-14 minuter tills bröden har fått fin färg. Låt svalna på galler utan duk. Frys in de frallor som du inte tror går åt inom två dagar.

img_5636

1 Comment

Comments are closed.