Trevligare matstunder och tomatsoppa

Det verkar som att familjen hörsammade mitt gnäll om hur less jag var på matsituationen. Mer eller mindre medvetet förstås, men alla bidrag uppmuntras oavsett intention.

Andreas tog Gunnar vid frukosten, fixade havregrynsgröt och matade och tog hand om allt kladd. Lyxig start på dagen för mig.

Vid lunchen var Gunnar vänlig nog att sova, så Bertil och jag åt på tu man hand. Helt apropå ingenting säger Bertil: “Jättekul vi äter tillsammans. Jag älskar mat! Verkligen.” Sen skuttade han glatt från matbordet, men det var fint sagt i alla fall.

Middagen åt jag tillsammans med alla fyra barnen, eftersom Sixten & Judith kom hem idag, och Andreas var tvungen att jobba lite längre än vanligt. De åt med god aptit allihop, Gunnar skvätte mat högt och lågt, och ingen gnällde över att det var sojafärs istället för köttfärs till spaghettin. Bästa matdagen på länge!

Lunchen bestod av rester av en god tomatsoppa, som jag varmt kan rekommendera. Receptet kommer här! Det är perfekt att ugnsrosta grönsakerna en dag innan, om man kanske ändå lagar mat i ugnen. Bara att mixa och värma nästa dag.

Ugnsrostad tomatsoppa

4 portioner

 • 1 kg tomater
 • 1 röd paprika
 • 2 rödlökar
 • 4 stora morötter
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 500 g krossade tomater
 • 1/2 liter vatten
 • 1 msk grönsaksbuljongpulver
 • salt, peppar, olivolja
 • 150 g fetaost
 • 1/2 dl crème fraîche

Halvera tomaterna, skala och halvera löken, halvera och kärna ur paprikan. Skär morötterna i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Ringla över ordentligt med olivolja. Ugnsrosta ca 40 min i 200 grader.

Mixa grönsakerna med de krossade tomaterna och hälften av vattnet. Häll över i en kastrull. Värm upp och rör i tomatpuré och buljongpulver. Späd med resten av vattnet till lagom tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

Mosa ihop fetaost och crème fraîche till en röra. Servera den varma soppan med en klick av röran och gärna en god fralla. Kanske de här kalljästa, om det finns kvar efter frukosten.