Snabb och ärtig lunch

Vardag igen efter en lugn tredagarshelg. Eftersom vi var hemma så himla mycket förra veckan så längtade vi ut, så vi gick till öppna förskolan. Det känns enkelt och roligt att vara där, men kräver så klart lite logistik för att komma iväg. Framförallt måste jag se till att ha med lunch. Eftersom middagen igår lagades av rester, så fanns inget färdigt. Att improvisera ihop en lunch som går snabbt att laga, är smidig att ta med, gillas av både Bertil och mig, gärna något litet som Gunnar kan smaka på, av grejer som finns hemma – det är lättare sagt än gjort.

Idag lyckades jag verkligen! Applåder till mig. Spaghetti med ärtpesto blev det, och Bertil åt två rejäla portioner. Det är ett extra bra betyg om det händer på ÖF, för där finns dels alla distraktioner i form av leksaker och andra barn, dels vet han att det finns goda smörgåsar om maten inte passar. Gunnar smakade på peston och verkade gilla den, och jag tyckte det var riktigt gott. Som pricken över i:et var det dessutom veganskt. Lika bra att jag skriver ner receptet här, om någon mer vill testa, men också för att jag ska komma ihåg den här succén till en annan gång. Jag höftar ju rejält när jag lagar mat, så det här mängderna är ungefärliga. Ta alltså inte fram måttsatsen, utan gå på känsla!

Spaghetti med ärtpesto
Lagom till 2 vuxenportioner eller 1 vuxen + 2 barn

  • 2 port spaghetti
  • 4 dl gröna ärtor
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl olivolja
  • 10 färska myntablad
  • 2 msk pressad citron
  • 1 1/2 msk vit miso
  • ev en skvätt vatten eller mandelmjölk

Koka spaghettin.

Häll kokande vatten över ärtorna och låt stå några minuter. Häll av.

Mixa två tredjedelar av ärtorna tillsammans med solrosfrön, myntablad, olivolja, citronsaft och misopasta. (Går säkert bra att byta ut mot lite grönsaksbujong eller soja om man inte har miso.) Mixa till en grov pesto, gör den inte för slät utan låt det vara lite tuggmotstånd från frön och ärtor kvar. Späd med olja, vatten eller mandelmjölk till lagom konsistens.

Blanda peston med den varma pastan och rör ner de sparade ärtorna. Ät genast eller lägg i matlåda. Klart!