Ut med diskmedlet

Jag såg ett inlägg på Instagram igår, som varnade för Yes handdiskmedel. Skrämselpropaganda var min första tanke, tills jag gick till köket och tittade på vår egen flaska.

Det första jag noterade var att det inte fanns en enda miljömärkning på framsidan. Med tanke på hur många olika märkningar som finns så borde väl Yes kunnat skrapa ihop till åtminstone en? Men icke.

På baksidan stod texten, exakt som i inlägget på Insta. “Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer.” Say what?! Ett diskmedel, som per definition kommer att sköljas ner i avloppet och genom reningsverket tillbaka ut i naturen, gör alltså sådan skada? När jag skriver detta känner jag mig ganska korkad. Nog borde jag förstått att dessa kemikalier är farliga för miljön? Jovisst, men samtidigt är jag naiv nog att tro att producenterna har tillräcklig press på sig att minska riskerna och miljöpåverkan. Så nästa fråga är: Hur kan detta få säljas???

Samtidigt hänvisar Yes till www.cleanright.eu och säger att de “möter organisationen A.I.S.E:s krav för hållbar diskning”. En koll på hemsidan visar att det är branschorganisationens egen märkning och ett initiativ för att upplysa konsumenter om hur man använder produkterna på ett säkert och hållbart sätt. Med tanke på att det redan finns en uppsjö riktiga miljömärkningar så känns det hela som hitte-på och ett sätt att lägga över ansvaret på konsumenten.

Så Yes måste bort ur köket, och bytas mot något mer miljövänligt. Jag får naturligtvis svindel och ångest när jag (igen) inser att vi borde byta ut så många produkter för att vara snällare både mot miljön och mot kroppen. Schampo, tvättmedel, tvål, platsbunkar, rengöringsmedel, plastpåsar, blöjor… (Ungefär nu förvrids mitt ansikte till Munchs Skriet.)

Jag har påbörjat såna här rensningsprojekt förut, men fastnar alltid på att jag inte trivs med de ekologiska alternativet. Tvålarna luktar konstigt, håret känns inte lika rent. Det är naturligtvis en vanesak, men ändå ett hinder. Kom gärna med tips på bra produkter! Så går jag ut i köket och rensar och slänger medan motivation och ambition fortfarande är på topp.