Blodspår

Efter frukosten imorse låg Gunnar på golvet och kravlade runt. Bertil läste en bok och Gunnar ville vara med. Det ville inte Bertil. Själv hade jag fullt upp med att leta reda på kläder, packa skötväskan, fixa någon lunch att ta med, kolla busstider, osv. Tänkte komma iväg hyfsat tidigt till öppna förskolan. Gunnar gnällde lite, så jag lyfte upp honom och bar honom på armen samtidigt som jag fixade.

När jag gick in i badrummet efter ett par minuter för att borsta tänderna såg jag i spegeln att han var helt röd på kinden. Tittade igen och insåg att det var blod. Började kolla efter ett sår men hittade inget i ansiktet. Tittade ner och såg små blodfläckar på min tröja, och upptäckte till slut ett litet sår på hans pekfinger. Drog snabbt slutsatsen att han måste ha skurit sig på en boksida. Ingen allvarlig skada, tur det.

Men hur kan så mycket blod komma från ett så litet finger? Jag torkade med papper, försökte med plåster (helt omöjligt förstås), tvättade med vatten, försökte hålla tryck på såret… Men det bara fortsatte droppa och kladda ner. Han hjälpte inte precis till heller utan viftade och sprattlade och ålade för att komma ut min famn. Till sist lyckades jag få honom att amma, så jag kunde hålla fingret stilla en stund. Man kunde tro att det hade hänt något betydligt värre när man såg högen med blodigt papper efteråt. Bertil var hjälpsam och plockade fram plåster efter plåster och sa “Stackars Gunnar!”.

Och gissa vilken tröja jag hade på mig? Den nya vita, naturligtvis. Vad annars? Jag tror jag hann ha på mig den i 35 minuter ungefär. Jag fattade ju att den skulle bli smutsig, men just blod? Ska försöka hitta något bra sätt att få bort fläckarna då…

1 Comment

Comments are closed.