Symptomlindring

Både Sixten och Judith har stora problem med eksem. Det blir liksom aldrig bra, bara olika stadier av dåligt. Just nu är det värst för Sixten, där eksemen har satt sig runt ögon och mun. Det rinner och kliar i ögonen, han har sår runt munnen och det är så klart omöjligt att inte gnugga och klia. Tycker så synd om honom! Det ser verkligen inte roligt ut.

Vi smörjer och smörjer, provar kräm efter kräm. Något hjälper en vecka, några dagar, sen är det samma elände igen. Vinterväder med kyla, fukt och noll sol är sämsta tänkbara för känslig hud. Så vi smörjer ännu mer, testar ännu fler krämer. Det känns tröstlöst.

Nu var det så dåligt att vi var tvungna att gå till vårdcentralen. Dit har vi naturligtvis gått flera gånger tidigare i samma ärende, men det känns lika tröstlöst för läkarna är helt ointresserade av att hitta bakomliggande orsaker till eksemen. Det avfärdas med “atopiskt eksem” och lite nya recept på krämer. Exakt så blev det idag. Fem preparat skrev läkaren ut: tre sorters krämer, plus ögondroppar och antihistamin. Det är nödvändigt nu, för vi måste få bukt med de värsta utslagen. Krämerna kommer säkert hjälpa också, men när behandlingen är slut om 2-3 veckor, så kommer eksemen att komma tillbaka direkt. Det är samma visa varje gång.

Vi provade att under en månad innan jul helt utesluta gluten ur barnens kost, men det gav inga resultat. Kanske hade vi behövt hålla på längre, men jag tror inte endast gluten hade hjälpt. Överväger att prova att utesluta mjölk istället, men tveksamt om det kommer göra någon skillnad heller. Ska försöka få till ett nytt pricktest för att i alla fall få någon sorts indikation om det finns några andra allergier, förutom katt, gräs- och björkpollen.

Åh, jag är desperat! Jag vill så gärna hjälpa dem, hitta en lösning så att de blir kvitt de här jobbiga allergierna och eksemen. Men hur?

Dagens skörd. Tacksam att barnens medicin är kostnadsfri, men hade det inte varit billigare i längden att hitta orsaken istället?

1 Comment

Comments are closed.