Köttets olust

Jakten på hur vi ska äta går ständigt vidare. Jag tänker ofta på det jag har skrivit tidigare – att vi lever så långt ifrån så som vi ämnade att leva och äta.

Att vi äter för mycket kött är ju ingen nyhet. Själv åt jag inte kött på många år, sex år tror jag det var som jag höll upp. Men så börjar vi äta lchf, och efter något halvår blev det svårt att variera sig med bara vegetariskt och fisk när vi hade plockat bort så många kolhydrater. Så smög jag in kött i kosten igen – med god hjälp av barnens fyndiga köttsmaklista med allt från hamburgare till wombat – och plötsligt så hade vi slutat med lchf men fortsatt med kött. Och så har det gått några år och jag sitter där och äter falukorv, bacon och kyckling som om det vore helt okej.

Men det tycker jag ju inte egentligen. Jag har en helt annan bild av hur jag vill äta. Mycket mer grönt, bara kött vid enstaka tillfällen och bra kött från lyckliga djur. Något säger mig att grisarna som blev falukorv inte hade det så muntert. Nu har jag känt ett tag att jag nog vill minska eller helt fasa ut kött igen. Andreas verkar vara med på noterna. Barnen kommer protestera, så det blir till att smyga in ännu en förändring…

Vi spädde på vår köttångest genom att titta på Henrik Schyfferts tv-serie Köttets lustar. Den ger en hel del olust för kött och köttindustri. Han får en utmaning av sin son att ha grisar som husdjur och sedan själv döda dem om han vill fortsätta äta kött, annars ska han bli vegetarian. En mer rimlig utmaning är att titta på programmet. Grisarna är söta och bilderna från grisuppfödning och slakteri är vidriga. Intet nytt här för min del. Men Andreas var lite chockad. Så ovärdigt och hemskt. Och såna stora volymer.

Vi tar inga beslut om att bli veganer, eller ens sluta helt med kött, men en förändring ska det bli. Det går förstås inte att komma dragandes med en ny grön kosthållning två dagar innan jul när det har lagats mat, men faktum är att mamma och jag pratade redan häromveckan om ett lite grönare julbord. Så jag tror det blir en alldeles lagom övergång. Och var lugna – barnen kommer självklart att få äta köttbullar.