Okladdig kladdkaka och raw chokladbollar

En väldigt bra grej med att ha barn är att de får kompisar som ofta har väldigt trevliga föräldrar. Igår hade vi besök av en ny familj som jag lärt känna på öppna förskolan, och som också är med i Hemmaföräldrars nätverk. Bertil var väldigt glad att hans kompis skulle komma hit, även om de i ärlighetens namn inte alls var på humör att leka med varandra när de väl sågs.

I alla fall – får man gäster har man anledning att baka. Eftersom jag försöker hålla mig på den smala, sockerfria(re) vägen så var det ett utmärkt tillfälle att låta gästerna vara provsmakare av något lite nyttigare bakverk. Bertil var pepp och sprang runt och ropade ”Ja gärna!” ungefär 25 gånger när jag hade sagt att vi skulle baka. Tills jag sa att kakan skulle in i ugnen. ”Neeeeej ugnen! Bara äta kaka!” blev nästa mantra.

Som tur var så var smeten god. Han hjälpte faktiskt tålmodigt till att mäta, hälla och mixa, och fick sen slicka chokladsmet. Himmelriket. Tror han gillade det mer än själva kakan.

Jag skulle göra en kladdkaka med dadlar som sötning och utan vetemjöl. Eftersom en av gästerna inte tålde nötter så hade jag letat länge efter ett bra recept. Precis när Bertil hällde i första decilitern mjöl så kom jag på att mandelmjöl är gjort av… just det – mandel. Det kunde jag ju listat ut, men jag tänkte bara att det inte var några nötter som skulle mixas. Klantigt värre.

Så tyvärr, tyvärr blev vi tvungna att göra en sats nötfria (nästan) raw chokladbollar också. De var riktigt goda, och jag la till hallon i smeten för att få lite annan smak än på kladdkakan. Den blev för övrigt inte alls kladdig, för det stod ingen tidsangivelse och jag glömde bort tiden. 45 minuter var i alla fall för mycket, även om temperaturen bara var 100 grader. Den blev mer som chokladmuffins, men helt okej smak ändå. Ja, jag får väl offra mig och provbaka den en gång till.

Våra trevliga gäster hade förresten med sig lussebullar, med socker och vetemjöl och allt. De var förstås godast av allt.

Recepten kom så klart från Food Pharmacy och du hittar dem här:

Kladdkaka

Raw chokladbollar

Så här var vårt lite modifierade recept av (nästan) rawbollar:

  • 7 färska dadlar
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallpressad kokosolja
  • 3 msk vanlig kakao (raw fanns inte i affären)
  • 1 dl riven kokos + 1 dl att rulla i
  • 1 dl kokta, avsvalnade hallon (frysta hallon måste kokas pga risk för calicivirus – glöm inte det när ni gör smoothies!)
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 1 nypa salt

1 Comment

Comments are closed.