Oätbar köttfärssås och pinsamma föräldrar. Eller?

Jag har ingen förhoppning om att barnen, särskilt de två stora, ska tycka att det är av särskilt intresse att äta en mer antiinflammatorisk kost. Grönsaker är ju nästan som ett skällsord. Men Rom byggdes inte på en dag och allt det där, så jag tänker mig små, stegvis förändringar till en lite hälsosammare mat.

Nu äter de ju faktiskt helt glutenfritt på prov en månad, så de har redan gjort en jättestor omvändning och har inte klagat ett endaste dugg på detta. Men då är ju pastan ersatt av pasta gjord på majs- och risstärkelse istället, vilket knappast kvalar in på Food Pharmacys lista över bra råvaror.

I alla fall, gårdagens köttfärssås serverades med zucchininudlar till dem som vågade (dvs Andreas och jag), och glutenfri pasta till barnen. Köttfärssåsen var fullproppad med krossade tomater och mixad lök, vitlök, rotselleri, zucchini, champinjoner och morötter. So far so good, det är barnen vana vid. Sen hällde jag i ett halvt paket gröna linser i en stunds obetänksamt övermod.

Barnen tog för sig. Och åt! Efter två tuggor sa Sixten att det smakade annorlunda och kunde inte äta mer. Men Judith minsann, hon slevade i sig en hel portion och tog om. När hon hade ungefär fem tuggor kvar lyfter hon upp en liten lins ur köttfärssåsen. ”Är det kikärtor?” Nej, gröna linser informerar jag. Hon lägger ner gaffeln. Inte en tugga till vill hon äta.

Herregud, jag blir så provocerad att jag vill skrika! Hur i hela världen kan något som nyss var världens godaste helt plötsligt vara oätbart? Att argumentera med henne om detta var som förgjort. Hon kunde omöjligt förstå att vi tyckte det var konstigt eller larvigt. Det var bara att kapitulera och låta henne gå från bordet.

Vi muntrade upp oss genom att diskutera med Sixten huruvida vi är pinsamma föräldrar eller inte. Andreas var i chock när han insåg att han brukar skämta med Sixtens kompisar, dvs en pinsam förälder deluxe. Själv var jag naturligtvis helt igenom cool. Hashtag True story, som Sixten brukar säga när han menar motsatsen.

Varsågoda, den oätbara köttfärssåsen förevigad.