En grön smoothie och hälsotankar

Det var ju inte alls tanken att det här skulle bli en hälsoblogg. Men nu börjas det visst. Det var när jag googlade kokosyoghurtrecept som jag halkade in på Food Pharmacy, och nu är jag så klart helt fast. Idag är det lördag och då plötsligt serverade jag en knallgrön smoothie till hugade spekulanter. Intresset var svalt från barnen, men Sixten var modig och smakade en sked i alla fall.

Jag försökte ägna mig åt lite självrannsakan och ifrågasatte hur jag bara köper hela konceptet med hull och hår. Nåja, det har jag faktiskt inte gjort, men jag blir ju väldigt inspirerad i alla fall. Och det är ju inte första gången det händer, vi hade ju t.ex. en intensiv LCHF-period (med tillhörande matblogg – I Vårt Kök). Och innan dess har jag varit inne på syra-bas-balansen, 4 hour body, och säkert något mer som jag glömmer.

Det är ju lätt att tro att det handlar om vikt och bantning, men det är det verkligen inte. Min vikt pendlar inte upp och ner mer än några kilon, förutom när jag har varit gravid förstås, så det är ganska ointressant för min del. Nej, för mig handlar det om hälsa. En ständig känsla av att vi lever så långt ifrån så som vi är avsedda att leva, både när det gäller kost och när det gäller livsstil. På många sätt tyckte jag att vi hade hittat (mer) rätt när vi åt LCHF, men det är ju tyvärr fruktansvärt svårt att hålla i en sådan livsstil när allt runtomkring lockar med bröd, socker, pasta, osv. Inte minst priserna i mataffären, som ju var en stor faktor i varför vi fasade ut LCHF. Plus att jag var gravid och mådde illa och bara ville äta Digestive-kex.

Så nu, när jag stöter på en ny inriktning med fokus på hälsa, ren mat, antiinflammatoriskt och mer grönt än kött, så är det inte konstigt att jag hakar på i jakten på ett bättre mående för hela familjen. Med en diabetiker, två allergibarn, en liten som mest vill dricka filmjölk och en bebis som snart ska få sina första smakportioner, så känns det än mer angeläget om att hitta en kosthållning som gör oss så friska som möjligt. Så jo, den här bloggen kommer nog att fortsätta handla en hel del om just hälsa och mat.

Dagens gröna kickstart

  • 2 nävar bladspenat
  • 10 cm gurka
  • 1/2 citron (utan det gula skalet men med det vita och kärnorna kvar)
  • 1 äpple (med kärnhus och kärnor kvar)
  • 3 dl vatten
  • granatäppelkärnor till garnering och för lite crunch

Mixa ihop alltihop och garnera med kärnorna. Lagom till 3 små eller 2 stora glas.

Till detta åt jag rostade mackor med smör och ost. Man behöver ju inte bli militant, liksom.

img_3679