Hemgjord kokosyoghurt

Jag lyckades göra egen kokosyoghurt! Redan på andra försöket gick det faktiskt. Det blev inte perfekt, men tillräckligt bra för att räknas som succé. Det viktiga var ju att själva fermenteringen fungerade så att det blev en syrlig yoghurtsmak, och det blev det verkligen. Konsistensen däremot behöver jag experimentera vidare med. Den här blev rinnig som ovispad grädde istället för tjock och krämig.

För att få en mer inbjudande frukostkonsistens, så mixade jag en dryg deciliter av yoghurten med frusen mango och en knivsudd vaniljpulver. Det blev riktigt gott. På med några blåbär och en näve granola så blev det den bästa frukosten på länge.

Det här behöver du:

  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 st kapslar probiotika
  • burk/tillbringare av glas
  • termometer

Gör så här:

Diska ur burken noga. Koka upp vatten och fyll burken, låt det gärna rinna över kanterna. Töm ut vattnet efter ett par minuter och låt burken lufttorka. Detta steg är viktigt för att inte några oönskade bakterier ska växa till.

Häll kokosmjölken i burken. Lirka upp probiotikakapslarna och töm pulvret i kokosmjölken. Rör om ordentligt med en ren sked. Se till att pulvret inte bildar klumpar.

Lägg på ett lock på burken, men förslut inte. Det behöver komma in lite luft.

Ställ burken i ugnen i ca 40 grader. Kolla med en termometer, för termostaten är ofta opålitlig på så låga temperaturer.

Låt burken stå i 12-24 tim.

Lukta och smaka. Kokosmjölken ska ha utvecklat en tydligt syrlig yoghurtsmak. Ställ sedan att svalna i kylen.

Klart att äta som den är eller mixa i en smoothie.

Tips:

Jag använde Santa Maria Rich and Creamy kokosmjölk, helt utan tillsatser. Den blev som sagt god men rinnig. Nästa gång ska jag testa en annan tillsatsfri kokosmjölk, men separera kokosvattnet och bara använda det krämiga vita.

Att hålla bra temperatur i ugnen var det svåraste. Jag fick slå på och av ugnen många gånger. Jag tror det behövs ca 40 grader de första timmarna för att få igång fermenteringen (jag tänker mig samma som att man väcker jästen vid 37 grader). Sedan lät jag bara ugnslampan vara på, och då höll det ca 30-32 grader.