Vinskörd och vilodag

Efter några intensiva dagar behövde vi en lugn mellandag. Vi har mest varit hemma, badat i poolen, läst, spelat och kollat på tv. Jag tror att alla mådde bra av det.

Men på förmiddagen fick vi göra ett spännande besök på en grannes vingård, där vi fick se hur druvskörden går till. Två traktorer, en på varje sida av en rad med vinrankor, där en drar en maskin som mekaniskt skakar loss alla druvor. De sorteras från löv och grenar och skickas ut genom en arm och ner i en stor låda som dras bakom den andra traktorn. Det här var Shiraz-druvor, som är McLaren Vales signum, och de räknade med att skörda ungefär 30 ton druvor på de här 20 år gamla stockarna. Till vintern klipps de ner, först en grovklippning och sedan för hand. Den här odlaren hade ungefär 7000 vinstockar, och varje kräver ca 50 klipp för att ge frukt igen nästa år. Sedan fick vi också se hur förra årets nyplanterade vinrankor ser ut, och efter att ha hört hur mycket omvårdnad varenda plants behöver så kan förstå att vin kostar en slant.

Nu laddar vi för Sixtens födelsedag imorgon, och för värmeböljan som är på väg att dra in. Jag tror glass fungerar i båda fallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *