Raka vägen

Om man säger “Kör rakt fram” här, så är det bokstavligen rakt fram. Vägarna bildar i princip ett rutnät mellan vingårdar, åkrar och tomter. Det gör det både lätt och svårt att hitta. Lätt för att vägbeskrivningar är typ “Kör rakt fram till Main South, sväng höger och sen tredje vänster.” Kommer man fel så kryssar man bara fram tills man är på rätt väg. Men det svåra är att det ser likadant ut överallt för ett otränat öga. Det är lätt att blanda ihop korsningar och vägar med varandra. Men man lär sig. Ska vi hem tar vi sikte på bergen, ska vi till havet ska vi ha bergen till vänster om oss. En fördel är att det är så fantastiskt bra överblick, man ser så himla långt här.

Närmaste stranden ligger faktiskt åtta kilometer bort. Det känns det inte som. Vi svänger vänster ut från huset, kör spikrakt mellan vinrankor och olivträd i fyra minuter, svänger vänster ut på stora vägen och sedan in till höger några hundra meter senare, sen spikrakt i fyra minuter till. Framme! Man får ju dra på i 80 km/h på dessa raka småvägar…

Längs vägen står känguruskyltar med jämna mellanrum. Lika exotiskt som vår älgskyltar för turister i Sverige. Det finns också skyltar med koalor, men dem ser man mer sällan. En annan fin grej är de vackra alléer som välver sig över vägen, oftast imponerande stora eukalyptusträd som bildar ett tak. Ja, vi är långt utanför storstaden, som ni hör. Det trivs vi bra med!