Gunnar godkänd

Igår var vi på 1 1/2-årskontroll på BVC med Gunnar. Det var lite tidigt, han blir ju inte 18 mån förrän i slutet av januari. Men eftersom vi reser bort ville vi hinna med mässlingsvaccinationen i god tid, så nu är det avklarat. Trots sin ringa ålder klarade han resten av kontrollen också, han kunde stapla klossar till ett torn och sedan riva det igen, peka ut kroppsdelar, säga några ord och peka på saker för att visa mig. Han är nu 78 cm lång (eller kort, beroende på hur man ser det) och väger 9330 g. Han dalar bara mer och mer på sin viktkurva och ligger nu -2SD. Men eftersom han är pigg, frisk och springer för jämnan, samtidigt som han äter massor och följer sin längdkurva, så var varken jag eller BVC-sköterskan oroliga. 

Annat som han gillar – förut det självklara att klättra – är att läsa böcker, helst med ljud eller luckor, jaga eller bli jagad av Bertil, lyfta tröjan och visa sin mage, bita på saker och äta äpplen. Han är väldigt tydlig med vad han vill och säger NEJ med bestämd röst. Han säger också mamma! mamma! MAMMA! MAAAAMMMA! med stegrande intensitet om jag inte hinner svara direkt. 

Han har också skaffat sig ett tecken för att sjunga. Han pekar med ett finger i vänster handflata och säger Bä! eller Apa! och då måste man genast sjunga. Väljer man fel sång säger han NEJ! och pekar igen. Han gillar Bä bä vita lamm (och säger yeah! på nästan rätt ställe), Fem små apor, Tänk om jag hade en liten apa, Krokodilen i bilen, I ett hus vid skogens slut och En elefant balanserade. Imse Vimse var en favorit i början, men den vill han absolut inte höra nu. Nu är Gunnar väldigt ivrig att sätta sig i ringen när det är sångsamling på öppna förskolan, och han skakar ägg och hänger med, även om tålamodet inte räcker igenom hela samlingen. Känns i alla fall fint att vi verkar fostra ännu en musikälskare. 

Och så gillar Gunnar bollar förstås. Verkligen. På ett helt annat sätt än syskonen någonsin gjort. Ända sen han lärde sig gå har han kunnat sikta och ta i och träffa bollen med foten. Ser helt grymt ut. Oklart var denna talang kommer ifrån, men jag anar att många kalla kvällar vid fotbollsplanen väntar oss…