Förskolefrågan 2.0

Häromdagen fick jag den vanliga frågan på Öppna förskolan. “Går han på förskolan?” Nej, svarade jag så klart. “Nä, inte än? Var går storebror då?”

Jag blev helt ställd. Personen undrade alltså om GUNNAR hade börjat på förskolan ännu. Att jag får svara på frågan angående Bertil är jag van vid förstås, och jag vet att det avviker från normen att ha en treåring hemma. Men att folk redan förväntar sig att Gunnar ska börja förskolan? Han är ju bara strax över ett år.

När jag sa att Bertil inte heller gick på förskolan förstod personen inte vad jag menade. Han frågade om två gånger. “En TREÅRING som INTE går på förskolan?” Ja, har du hört något så konstigt, var jag tvungen att svara.

Den vanliga disclaimern – jag hatar inte förskolor. Det är fantastiskt att de finns, och de flesta barn har det bra där om dagarna. Men om man vill och kan vara hemma med sina barn så borde det kunna vara ett lika självklart val. Inget som folk håller på att ramla av stolen för.