Järnboost

Barn och mat är ju en ständig källa till funderingar. Ingen av mina barn är särskilt intresserade av variation och nymodigheter. Även Gunnar har antagit ett mer skeptiskt förhållningssätt till det vi serverar och ratar en hel del grejer numera. Och får han välja så ammar han gärna istället för att äta mat. Men jag försöker ta det lugnt och inte stressa upp mig när barnen inte äter så mycket. De får ändå i sig tillräckligt tror jag, eftersom de mår bra och har massor av energi och är glada (för det mesta).

Det enda som jag oroat mig över är järnet. Barn behöver ju mycket järn när de växer. Vi som dessutom inte äter kött måste kompensera lite extra, men järnrika grejer som spenat, bönor och torkade aprikoser äter de knappast med någon större aptit. Men nu äntligen har jag hittat grejen! Min kompis som är vegan tipsade mig om att göra järnbollar och en kaka med massor av järn. Jag var inte helt säker på att barnen skulle uppskatta att det såg ut som fika men inte smakade så sött. Men de slukade både bollarna och kakan!

Jag freestylade som vanligt lite med mängderna, men jag ger er originalrecepten för bästa effekt. Min kaka blev nästan som en moussetårta som äts med sked, men den ska tydligen vara mer lik en brownie. Prova er fram, för det här måste ni verkligen testa. Och vill ni ha massor av fin inspiration så rekommenderar jag att ni följer min kompis härliga vegan-konto på Instagram, @fruveganwasiljeff. Man behöver inte vara vegan för att bli sugen på allt gott hon tipsar om!

JÄRNBOLLAR (14 mg järn totalt)
3 msk hampafrön
1 msk solrosfrön
1 msk oskalade sesamfrön
1 msk pumpafrön
5 st torkade aprikoser
5 st urkärnade dadlar
1/2 dl hirsflingor
1/2 dl havregryn
1 msk kakao
3 msk smält kokosolja (gärna smakneutral)
1 msk kakao
Vaniljpulver
Kokosflingor

Blötlägg alla fröer och aprikoserna för att kroppen lättare ska ta upp näringen. Mixa alla ingredienser och rulla till bollar, rulla dem i kokos och förvara i kyl eller frys. Drick eller ät något med C-vitamin till för maximal järneffekt!

JÄRNKAKA (30 mg järn totalt)
1 dl pumpakärnor
3 msk hampafrön
1/2 oskalade sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
10 st blötlagda aprikoser
1 pkt svarta bönor (sköjda, avrunnen vikt 230 g)
5 st urkärnade dadlar
1/2 jordnötssmör
3 msk kakao
4 msk smält kokosolja
1/2 dl färskpressad äppeljuice
Vaniljpulver efter smak
2 msk nyponskalsmjöl (för C-vitamin, kan uteslutas)

Mixa ihop i matberedare. Lägg i form klädd med bakplåtspapper och ställ att stelna i frysen. Skär i bitar. Förvaras i kyl eller frys (ta fram och tina en stund innan de ska ätas). Bli inte avskräckta av bönorna, den är verkligen ljuvligt god!