Must och mos

Förra veckan plockade vi ner i stort sett alla äpplen från våra två träd. Den ena sorten är Transparent Blanche som mognar tidigt på säsongen, så de började trilla ner och vi fick skynda oss att plocka. De var inte något vidare goda att äta, så vi behövde ta vara på dem på annat sätt. Den andra sorten vet jag inte vilken den är, men det är äpplen som skiftar i rött och är betydligt godare att äta.

Vi samlade i alla fall ihop alla fina äpplen från båda träden och lämnade in på Värmdö musteri i fredags. Idag kunde vi hämta åtta fina glasflaskor med supergod must på vår egen skörd. Vilken lyx!

De äpplen som var lite skadade tog jag hand om och rensade, och så kokade jag mos på alltihop. Jag fick nog ihop ungefär 15 burkar i olika storlekar, plus några påsar som ligger i frysen nu. Väldigt enkelt att göra, jag skar bara bort det som var dåligt plus pinnen och den lilla knoppen längst ner, och så slängde jag i äppelbitarna med skal, kärnhus och allt. Kokade några minuter i vatten, passerade genom sil och rörde ner ca 2 dl socker, 1 krm vaniljpulver och 1 krm askorbinsyra per liter mos. Eftersom det är så lättsockrat så har det nog inte så lång hållbarhet, men några månader i kylskåp klarar det säkert. Så nu har vi äppelmos både för eget bruk och för gå-bort-present-bruk för ett tag framöver.

Måste bara nämna vad som hände på förmiddagen. Jag hade med mig Bertil och Gunnar, och vi stannade till i Nacka Forum för att handla några grejer lite snabbt på vägen. Tog en kundvagn, satte Gunnar i barnsitsen och Bertil i själva vagnen och rullade den någon meter framåt. Då vek sig ena framhjulet så att hela vagnen kantrade. Det blev så tungt att jag inte kunde hålla emot, och Gunnar slog huvudet i asfalten och Bertil klämde fingrarna under kanten på vagnen och kunde inte komma loss. Jag blev fruktansvärt rädd och skrek högt, och det gjorde barnen också. Ingen gjorde sig illa ordentligt, men jag var riktigt skärrad. Tacksam ändå att det gick bra.