God vegogryta

På sommaren vill jag bara äta sallad. Men nu börjar det bli läge för värmande mat. Och te i stor mugg, efter att inte ha druckit något varmt på flera månader.

Jag lånade boken Vego hela dagen! av Mattias Kristiansson på bibblan. Han är inblandad i det mesta som handlar om vego och vegan i Sverige. Den här boken riktade sig särskilt till “unga matälskare”. Sixten, 11 år, bläddrade igenom hela boken och kommenterade varenda sida. “Jaha, pannkakor, det brukar det väl inte vara kött i?” “Jaha, korv stroganoff med vegetarisk korv? Det var väl inte så svårt att hitta på.” Han är inte lättimponerad. Så vi provlagade när han inte var hemma, för husfridens skull.

Vi hade ett blomkålshuvud i kylen och testade ett recept på blomkålscurry. Jag är alltid lite tveksam när recepten är avsedda för barn, men det här blev jättegott. Bertil och Gunnar åt också en del, tillräckligt för att räknas som godkänt. Vi stekte varsitt tortillasbröd till också, jag tycker det är så gott att doppa i grytor och äta med händerna. Och så på med en massa koriander på tallriken, förstås!

Enkelt att laga, god smak, värmande och helt veganskt. Det här lagar vi igen! (Receptet och bilden lånar jag från boken för min uppläggning blev inte särskilt snygg.)