Matlista med förhinder

Jag sov så erbarmligt dåligt igår natt, av oklar anledning. Barnen sov okej men jag kom inte ner i djupsömn utan vaknade gång på gång och låg vaken länge. Så segt. Följden blev en ganska dålig dag. Framförallt har mitt tålamod varit uselt. Bertils ständiga gnäll och Gunnars genomträngande falsettskrik har fått mig att ryta ifrån flera gånger. Nu har de precis somnat och jag har rejäl huvudvärk, så jag gör dem nog sällskap väldigt snart.

För att fresta på tålamodet lite extra har vi ägnat orimligt mycket tid (som vanligt) åt att planera och handla för veckan. Just nu känns det bara jobbigt att få ihop en vettig matlista. När det ska passa alla, vara någorlunda nyttigt och helst ganska billigt blir det inte mycket att välja på. Vi äter ju inte kött, men Sixten och Judith gör det och Bertil lite grann. Grönsaker och nya smaker har de inte mycket till övers för. Och Andreas vill helst hålla nere på kolhydrater för blodsockrets skull, han får ju märkbart bättre värden när han gör det. Själv har jag svårt att äta bönor och linser i större mängd, och sojafärs verkar min mage inte tåla alls. Ja, ni hör ju själva att det är mission impossible att laga mat som alla kan äta tillsammans.

Men när vi väl tragglat oss igenom alla maträtter vi kan komma på och enats om en veckomatsedel, så återstår inköpen. Idag åkte vi alla fyra till Ica Maxi, och det äventyret tog också på krafterna. Åh en sån bilvagn ska vi ha, och en annan vagn också, nej en svart vagn inte en rööööd, och Gunnar ska inte sitta bredvid, och nu ska jag byta plats, jag vill ha piparen, neeeeej jag ska pipa, jag vill bääääras, nej jag vill inte sitta i bilen! Ett litet axplock av vad Bertil bjöd på. Och Gunnar var överallt som vanligt. Han sprang på riktigt rakt in i en frysdisk. Och i ett obevakat ögonblick roffade han åt sig fem burkar läsk in i bilvagnen. Han är helt galen, den ungen. Och när han fick sitta fast i vagnen tjöt han i högan sky så alla på Ica måste fått tinnitus. Ja sannerligen ett härligt lördagsnöje. Bertil var i alla fall glad när han fick köpa lösgodis. Fyra små chokladbitar fick han välja och var stolt som en tupp.

Tur att middagen blev god efter alla dessa umbäranden. Massor av grillade grönsaker med hummus och chimichurri. Mmm!