Skärgårdstur

Idag har vi gjort en heldagsutflykt till Rögrund. Vi passade på att hälsa på Andreas kollegor som har konfirmationsläger där just nu. Efter att ha hört talas om Rögrund i flera år så kändes det kul att åka dit och se med egna ögon.

Vi körde till Tyresö där vi tog skärgårdsbåten till ön, ca 40 minuters resa. Alldeles lagom länge för att vara spännande utan att hinna tröttna. För barnen, alltså. Jag tyckte det var riktigt härligt att åka båt när det var helt lugnt på vattnet. När vi kom fram kikade vi runt på lägergården och hälsade på alla. Bertil hittade genast sina kompisar, som är barn till Andreas prästkollega, och de spelade fotboll och kastade grejer. Bra grej att ha noll startsträcka när man ska leka.

Medan konfirmanderna hade samling och lunch, tog vi en promenad ut på ön. Det var bitvis en ganska snårig skog att ta sig igenom, men ute på klipporna gick det lättare. Naturen var så vacker! Alldeles klart vatten, lent sjögräs på klipporna i vattenbrynet, knallblå himmel och djupblått hav, oräkneliga segelbåtar, stenar att klättra på… Vi försökte njuta till max av allt det vackra, men Bertil tyckte det passade bättre att gnälla sig igenom utflykten. Vi åt picknick på några stenar vid vattnet, och sen blev humöret lite bättre.

När vi kom tillbaka, med torra tallkvistar i håret och barr i skorna, så fikade vi lite innan vi gick och badade. Jag lyckades pricka in Gunnars sovtid så att vi kunde bada utan att vara livrädda att han skulle halka på berget. Det fanns en brygga att hoppa ifrån, men också som en rutschkana på berget av halt sjögräs. Där rutschade vi i. Baden här på Östkusten blir bara bättre och bättre! Det är ute i skärgården man ska vara för att det ska bli riktigt härligt. Vi doppade oss några gånger och sedan satt vi på solvarma klippor och bara njöt medan barnen kastade hundratals småstenar i vattnet.

Vid halv fem tog vi båten tillbaka igen. Jag hade gärna stannat längre, särskilt ikväll när de skulle fira mässa vid havet. Men det hade å andra sidan inte varit så njutbart med två små vilda troll på klipporna i solnedgången. Det var i alla fall väldigt mysigt att hälsa på och att få uppleva lite skärgårdsliv.

Jag fick många minnen av barndomens somrar på Getterö, farmors gamla sommarstuga utanför Valdemarsvik. Där hade pappa en båt som vi gjorde dagsutflykter med, och där såg öarna ut precis så här. Vi brukade ha med oss mackor, kall potatis, ägg och kaviar till picknick, och sen hittade vi någon liten ö där vi stannade hela dagen. Badade, läste, hoppade från klipporna, badade från båten, fikade och badade igen. Härliga sommarminnen. Och då var det förstås alltid solsken och varmt i vattnet, precis som den här sommaren.