Nu grönskar det

Lite dagen-efter-känsla idag. Inte alkoholrelaterad, bara trötta och i behov av lite återhämtning efter gårdagen. Och efter det här senaste året, kom vi fram till. Så vi sa att vi skulle ta en lugn dag, så lugnt det kan bli med två pigga barn. Eller pigga och pigga – de var också trötta efter midsommar och lite för lite sömn, men inte hade de några planer på att ta en vilodag för det. De bidrog med lite extra gnäll istället.

Men eftersom det sällan blir som vi har tänkt oss, så visade det sig att den här trötta dagen skulle bli vår mest produktiva på länge. Disk och undanplockning, frukost, bad och promenad redan innan klockan var tio. Sen jobbade vi trädgården i nästan två timmar medan Gunnar sov. Grävde upp resten av rabatten på framsidan och planterade fler lavendel, klippte syréner, flyttade blommor, krattade och rensade.

Efter trädgårdsarbetet åt vi lunch, och kände hur trötta vi var. Men vila är för veklingar, så Andreas gjorde ett ryck och satte upp gardinerna i vardagsrummet. Ett år tog det från att vi flyttade in, alltså. Och gardinerna har legat framme på fåtöljen de senaste tre månaderna med ambitionen att vi skulle orka skruva upp gardinstången vilken dag som helst. Idag hände det. Och fint blev det. Som en förlängning av trädgårdens grönska på insidan av fönstret. Hela rummet blev förstås mycket mer ombonat och trevligt med en gång. Synd att det var så segt att påbörja projektet, för det tog ändå bara en dryg timme att genomföra.

Men vi var inte klara där. Nejdå, ut i trädgården igen för att plantera om basilika, bondbönor, chili och ett litet fikonträd. Passade också på att klippa den delen av gräsmattan som har vuxit trots torkan, och Andreas klippte några buskar mot grannen och jag rensade maskrosor. Barnen lekte och “hjälpte till”.

Nu är orken slut för idag. Både Bertil och Gunnar sover redan, och snart spelar Sverige VM-match. Helt ok att råka somna, med andra ord, eller äta lite choklad.