Mors dag

Några små egengjorda presenter, solrosor på tillväxt i målade krukor och ett par teckningar från barnen – det är väl ändå den bästa morsdags-uppvaktningen? Alltså jag hade inte tackat nej till en weekend i Paris heller, men det är väl svårt för barnen att styra upp än så länge.

I alla fall – det var en övertänd 2,5-åring som väntade vid matbordet när jag kom upp imorse och ville att jag skulle öppna paketen. Gunnar har inte varit med på Mors dag förut, så han visste inte riktigt vad han skulle förvänta sig. Men med Andreas hjälp hade han ritat en teckning. Det han inte hade räknat med var att Bertil skulle ta åt sig äran för konstverket, med motiveringen att “Gunnar är för liten, han kan inte rita”. Bertil var väldigt övertygande – “Jo, jag HAR ritat den!” tills han svarade på frågan NÄR: “Jag har ritat den imorgon.” Avslöjad! Sen ringde Sixten och Judith på FaceTime, och då var det nästan som att ha alla fyra barnen samlade.

Och så en liten reflektion om mors och fars dag i sociala medier. (Jag har ju nästan bara hetero-vänner, därav mamma-pappa-fokus.) Ingen kritik, utan bara ett konstaterande, och en insikt om att jag gör samma sak. Håll till godo:

På Fars dag postar alla mammor bilder på papporna, gärna med barnen, och skriver något i stil med “Idag firar vi världens bästa pappa!”. På Mors dag är det tydligen inte pappornas tur att hylla mammorna, utan då postar mammorna själva bilder på barnen eller deras teckningar/blommor/presenter och skriver något som “Idag har jag blivit firad på Mors dag av världens bästa barn! Jag är så tacksam att jag får vara deras mamma!” Dessutom lägger väldigt många upp bilder på sina egna mammor och skriver några vackra ord om vad de betytt för dem i livet.

Undrar varför det är så? Pappor lägger ju gärna upp bilder på sina barn när de fyller år, men att lägga upp en bild på mamman till sina barn och ge henne lite offentlig uppskattning faller sig inte så naturligt. Jag inte låta bli att tänka att det fortfarande bara förväntas att en mamma gör sitt mamma-jobb medan en pappa fortfarande är duktig när han gör samma sak.

Med det sagt – jag har blivit fint uppvaktad av väldens bästa barn och är oändligt tacksam att jag får vara deras mamma, varje dag, året runt, resten av livet.