Potträning 2.0

Efter nyår tog vi bort Bertils blöja. Det har gått bra och jag ser honom absolut som torr och blöjfri, men det händer ju fortfarande en del olyckor. Han säger ofta till själv när han behöver gå på toaletten, men det bygger ändå mycket på att vi förekommer olyckorna och tar honom till toan när vi tycker det har gått lång tid eller när det ser ut att behövas.

En rolig grej är att potträningen bara har fortsatt, men nu med fokus på Gunnar. Potträning är egentligen fel ord, det handlar mer om att se hans signaler och ta honom till pottan när han ska bajsa. Dessutom sätter jag honom på pottan efter att han har sovit, och då brukar han kissa nästan med en gång. Det coola är att det funkar så bra! Visst byter vi en hel del blöjor fortfarande, men vi har nog mer än halverat mängden som Gunnar förbrukar under den senaste månaden.

Jag har varit sugen på att testa babypottning tidigare, framförallt med Bertil. Men det har känts krångligt och begränsande och jag har inte orkat ta tag i det. Men så visar det sig att det bara förenklar. Är vi borta så använder han blöjan, men är vi hemma så använder han pottan när jag hinner. Svårare än så var det inte.

Med tanke på hur utmanande blöjbytena är, eftersom han hatar att vara stilla och bli torkad eller påklädd, så är det här en fröjd i jämförelse. Han sitter på pottan, nöjd och glad med en bok i knät, och jag sitter bredvid. När han är klar torkar jag lite snabbt och sen kryper han iväg medan jag tömmer pottan. Världens bästa grej! Tänk om jag hade fattat det är lite tidigare, kanske med första eller andra barnet… Men nu har jag i alla fall upptäckt det och får chans att testa det med min minsting. Det ska bli väldigt spännande att se hur pass tidigt vi kan ta bort blöjan helt och hållet, om det gör någon skillnad för när han är redo att sluta. Dit är det ett bra tag ännu.