Allergikoll

Det här med att vara en storfamilj märks i vardagen på olika sätt. Den här veckan blev det tydligt när vi hade inte mindre än fem besök på olika vårdinrättningar att klara av. Jag var hos fysioterapeuten, Judith tog bort en mjölktand hos tandläkaren, sen ytterligare ett samtal hos psykologen, och Andreas hade en uppföljning hos ögonläkaren och idag avslutade Judith med allergimottagningen.

Dels fick hon äntligen ta TBE-vaccinet, och samtidigt gick vi igenom hennes eksem och allergier. Nu har vi nya krämer och ett rigoröst smörjschema att följa, och förhoppningsvis ska vi få bukt med de envisa eksemen. Nu gäller det att hon förstår att krämerna bara gör nytta om man faktiskt smörjer sig med dem. På badrumshyllan hjälper de föga. Sen ska vi också följa ett schema för att introducera ägg i kosten. Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer. Åh vad jag (och Judith!) hoppas att det inte blir någon reaktion. Det kan hända att eksemen förvärras och då är det ändå bäst med äggfri kost, men då är det i alla fall ingen fara om hon vill äta något med ägg emellanåt. Vi får testa och se helt enkelt.

Gunnar har inte varit på någon mer koll, men vi har testat lite med ägg här hemma. Det blir en väldigt mild reaktion när han äter t.ex. pannkaka, bara ev lite röda prickar i rumpan. Däremot fick han smet på fingrarna häromdagen och kliade sig på kroppen. En timme senare fick han massor av röda prickar på benen. Jag fattar verkligen inte sambandet – och framförallt varför han i så fall INTE fick någon reaktion på pricktestet?! Det viktiga är att han inte får så mycket problem om han äter lite ägg, så jag tänkte testa enligt samma schema som Judith för att se vilken nivå som är lagom för honom. Det vore så skönt att inte behöva vara supernoggrann i alla fall.

Steg ett är att äta bröd eller bullar penslade med ägg, dvs liten mängd och har varit i ugnen. Nej tack till bullar sa Judith, som aldrig har kunnat äta sånt och därför inte gillar det. “Undrar om jag gillar tårta”, sa hon sen. Tänk vad konstigt att hon aldrig har ätit det! Hon har kompenserat med glass i stora mängder istället.