Quinoagröt

Förra veckan gav jag mig själv utmaningen att äta gröt till frukost. Det gick ändå över förväntan att få i mig ett par olika varianter av havregrynsgröt, även om det tog emot lite grann. Det är ju konsistensen som är problemet, smaken är det inget fel på.

Men så testade jag att göra quinoagröt istället, och då hittade jag rätt! Tyvärr ingen billig och enkel 3-minuter-i-micron som havregrynsgröt är, men mycket bättre på alla andra sätt. Här slapp jag slipprig, sladdrig gröt som halkar ner i halsen. Den här är tuggig och trevlig. Quinoa tar förstås ganska lång tid att tillaga, men då gör jag en ugnsform som ger 4-5 portioner och värmer en tallrik på morgonen. Vips så har jag dessutom sparat in en hel del tid. Gunnar tycker också om den, men tyvärr fick jag inte med mig övriga familjen på tåget.

Jag ska testa lite andra varianter också, men här kommer receptet som jag använt. Jag hittade det på Ica, och liknande recept finns också på Food Pharmacy, m.fl. Jag har mer kanel än originalreceptet, för det är ju så gott.

Ugnsbakad quinoagröt med äpple och kanel

4-5 portioner

  • 2 dl quinoa (valfri färg)
  • 2 dl vatten
  • 4 dl kokosmjölk (1 burk)
  • 2 äpplen
  • 1/2 – 1 msk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kokosolja

Skölj quinoan. Blanda den med vatten och kokosmjölk. Skär äpplena i småbitar och rör ner i blandningen tillsammans med kanel, vanilj och salt.

Smörj en ugnsform, ca 25×20 cm, med kokosolja. Häll ner quinoablandningen och baka i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Rör om några gånger under tiden, och häll på en skvätt extra vatten om det börjar koka torrt.

Servera gröten tillsammans med t.ex. mandelmjölk plus tillbehör. Mina favoriter är blåbär, hackade mandlar och kokosflingor.