Ägg på prov

Efter att Gunnar gjorde pricktest i måndags så har jag börjat äta ägg igen. Hoppades ju verkligen att han inte skulle få någon reaktion. Idag tog vi nästa steg och lät honom själv äta några bitar pannkaka gjord med ägg. En ovanlighet här hemma, eftersom Judith inte heller tål ägg. Plus att jag är för lat för att steka tunna pannkakor till en hel hungrig familj.

I alla fall. Det var en spänd kvart efter att Gunnar hade petat i sig sina pannkaksbitar. Skulle han få några utslag direkt? Bli rödflammig runt munnen och få nässelutslag? Nej, ingenting. Då jublade vi lite försiktigt och tyckte det såg väldigt lovande ut.

Men nu på kvällen har symptomen kommit. Röda små prickar i ljumskarna och på snoppen, röda utslag på underarmarna och knäna. Precis som innan jag slutade med ägg för ett par månader sedan. Och så har han varit ovanligt ledsen och orolig. Kanske magont? Det är i alla fall solklart att han reagerade på ägget. Det är en väldigt mild reaktion, men det känns ju ändå som att vi bör undvika att ge honom ägg direkt i hans egen mat. Att jag äter något som innehåller lite ägg är nog okej, men att äta äggmackor kan jag ju avvakta med tills han inte ammar längre.

Åh, besvikelsen! Det är så klart inte hela världen med lite överkänslighet mot ägg. Men det känns ändå jobbigt eftersom jag vet vad som har kommit i spåren av det hos Sixten och Judith – pollenallergi, förkylningsastma, torr hud, eksem, eksem, eksem… Nu behöver det inte bli samma förlopp för Gunnar men det hade varit så skönt att slippa ens tänka på det. Jaja, han verkade gilla pannkakorna men å andra sidan var han minst lika förtjust i den där bananpannkakorna jag gjorde häromdagen. Helt äggfria!

Gunnar har redan överlistat gåvagnen