Halvårsdag och jubileum

Idag blir Bertil 2 ½ år. Nej, inget att fira som en födelsedag så klart, men ändå lite kul att uppmärksamma. Skillnaden mellan att fylla 2 och 3 år är ju enorm, så det känns bra att ta ett litet stopp på halva vägen. För tänk vad mycket som hänt sedan han blev 2 år. Nu pratar han ju på riktigt, hela meningar och så tydligt att de flesta förstår honom. Han börjar få en uppfattning om tid – sånt som hänt förut, sånt som ska hända, “om en liten stund”, olika veckodagar.

Hans sätt att leka och fantisera har också tagit ett stort språng. Nu vill han gärna leka tillsammans, stå i kiosken och sälja mat som man ska köpa med låtsaspengar, eller servera mat och leka kalas. Hans legogubbar är alla möjliga olika figurer som har namn och är sjuka och friska och har bråttom och måste till brandstationen. Det senaste påfundet är att han byter namn på sig själv och på oss, idag hette han Kenneth och gillade glass.

Just nu är många saker läskiga. Han pratar om spöken och troll och kan bli väldigt rädd för t.ex. en bild i en bok eller ett ljud på tv:n. Han har också skaffat sig en lekkompis, en hemlig som vi inte kan se. Den heter Packy och är en sköldpadda som bor på studsmattan. Den gillar bara att leka ute men ibland kan den komma in, och den åker bil med sin pappa. I morse tittade han ut genom fönstret på studsmattan och ropade till mig “Packy är kvar, mamma!”.

Det är verkligen underbart att få följa hans utveckling. Men det är klart att en del saker frestar på. Bertils humör skiftar snabbt numera, och det är några sammanbrott om dagen. Det tar på krafterna, både hans och mina. Ändå är jag så glad och tacksam att jag har valt att ha honom hemma, för då får jag i alla fall ta del av de glada stunderna också. Han gillar att leka med Gunnar, men bara på hans villkor och Gunnar får ofta stå ut med att bli bortknuffad eller ifrånsprungen. Men så får han hundra kramar om dagen av Bertil också. Som det ska vara med syskon. Ja, han är en rolig liten prick, den där Bertil!

Och så passar jag på att fira 200 blogginlägg! Jag är så glad att jag har kommit igång med skrivandet igen. Hoppas jag orkar och hinner fortsätta ett bra tag till. Men jag hoppas också att få lägga tid på att skriva barnböcker. Idag fick jag äntligen iväg urvalsprovet till barnlitteraturkursen, så nu håller jag tummarna att jag kommer in. Vore ju så kul!