Tvättmaskinshaveri

Ni vet när man blir glad att det bara är en hårsnodd som fastnat i tvättmaskinen? Nä? Okej, vi tar det från början. Ibland är ju livet bara så glammigt att man inte vill utelämna några detaljer!

Efter långhelgen på Västkusten kom vi hem med en hel del tvätt. På grund av en olycka på hemvägen var ett par byxor i extra behov av tvätt, om man säger så. Tyvärr hade inte allt bajs blivit avlägsnat innan tvätten, så efter tio minuter såg jag till min stora förtjusning en liten bajsklump innanför luckan… Det gick ju inte att öppna och ta ut den eftersom maskinen var full med vatten. Så det var bara att låta den lösas upp i tvätten, och sen köra maskinen en extra gång med mer tvättmedel. Ja herregud, så sjukt ofräscht. Men vad fasen skulle jag annars göra?

Men när tvättmaskinen jobbade igen dagen efter så stoppade den plötsligt och kunde inte tömma ut vattnet. Det var ju lätt att dra slutsatsen att de här två händelserna hade med varandra att göra. Det var därför med viss skräck vi tömde ut vattnet och skruvade loss filtret. Men inget bajs i sikte, så vi gjorde rent och satte igång maskinen igen. Stopp igen när vattnet skulle tömmas ut.

Suck. Bara att göra om proceduren att tömma ut vattnet genom nödtömningsslangen. Och här gick allt åt skogen. Den jäkla slangen lossnade, allt vatten forsade ut på golvet, vi torkade och slafsade med vattnet och försökte få fast slangen. Det gick inte. Däremot hittade jag en hårsnodd intrasslad i en hårboll som satt fast i nålfiltret och orsakade stoppet. Puh, bara en hårsnodd alltså. Ingen bajspropp. Det var ju bra, men skadan med slangen var tyvärr redan skedd.

Idag har vi följaktligen ägnat orimligt mycket tid åt att lirka ut tvättmaskinen från bänken i vår minimala tvättstuga för att kunna titta under maskinen. Jag har grävt med fingrarna i maskinens inre som en barnmorska på jakt efter en livmodertapp, och lirkat och letat efter fästet och slangklämman och nästan brutit fingrarna på köpet. Till slut insåg vi att vi inte klarar det på egen hand så vi ringde för att beställa service. Tisdag 17 april fanns nästa tid. Om tolv dagar. TOLV!

Det är naturligtvis omöjligt att klara sig utan tvättmaskin tills dess. Plus att det är så retligt att vi vet exakt vad som ska åtgärdas, men vi kommer bara inte åt. Så till helgen har vi lockat hit vår pålitlig fixar-kompis som ska försöka hjälpa till. Hon brukar aldrig ge sig utan att lösa problemet, så vi hoppas på det bästa. Tvätt är ju ändå ett av mina största intressen, det vill man ju inte vara utan under nästan två veckor.