Matdagbok

Redan när Gunnar var omkring tre månader så misstänkte vi att det var något han inte tålde. Dels hade han ofta ont i magen, dels fick han röda prickar under blöjan och på magen. Då testade jag att utesluta mjölk under tre veckor, men det gjorde ingen större skillnad varken för magen eller utslagen.

Jag var inne på att det eventuellt kunde bero på ägg, men på BVC sa sköterskan att det brukar ge mycket värre symptom. Och det kan jag hålla med om – både Sixten och Judith var äggallergiska bebisar och de hade ju stora besvär med eksem, torr hud och röda utslag.

Men jag kan inte släppa tanken på att det är något Gunnar reagerar på. Han har inga stora besvär så det kanske inte är hela världen, men jag vill ju veta vad jag kan introducera i hans egen kost. Särskilt när jag började fundera om de röda prickarna hade samband med jordnötter, för då blir en nojig förälder som jag väldigt orolig. Ser framför mig en ständig ångest att han ska få anafylaktisk chock och att någon slarvar med att läsa en innehållsförteckning… Jag provade även att utesluta ägg ur min kost under drygt två veckor och tyckte han blev bättre i huden, men ändå kom de röda prickarna ibland.

Så nu är det matdagbok som gäller. Både min och Gunnars mat antecknas, och jag noterar hur hans hud ser ut på kinderna, magen, under blöjan och andra symptom. Jag började med att äta jordnötssmör under två dagar, och halleluja – han visar inga symptom alls! Nu kan jag släppa den skräcken åtminstone. Nu testar jag kakao/choklad, som jag vet kan vara starkt för småttingar och ge röd rumpa och ont i magen. Får se om det visar något. Näst på tur är ägg igen.

Jag kunde ju vända mig till sjukvården, kan man tycka. Och jag har pratat med BVC flera gånger, men problemet är att allergitester på så här små ofta ger missvisande resultat. Det kan betyda att en allergi inte ger utslag på tester ännu, eller att pricktestet är positivt trots att det inte finns någon riktig allergi. Då utesluter man livsmedel i onödan, vilket är tvärtemot vad den senaste allergiforskningen visar. Den säger att man ska introducera allergener tidigt för att MINSKA risken för allergi.

Jag anar en annan effekt av det här metodiska tillvägagångssättet. Nämligen att jag minskar mitt småätande. För när man ska skriva ner allt man stoppar i sig så upptäcker man plötsligt hur ofta man bara “tar något litet” för att få upp energin/döva sötsuget/etc. Klassiskt dilemma i viktstudier, har jag läst. Folk fuskar lätt och skippar att skriva ner de där extra matbitarna.

Fortsättning följer!

Gunnar hittar man ofta under matbordet…