Nej!

Idag är det söndag. Vi inledde med sovmorgon, hör och häpna! Gunnar vaknade 8.10 och Bertil en kvart senare. Tricket? Mörkläggningsgardiner. Sen det började bli ljust före klockan sju på morgonen har Bertil vaknat tidigare och tidigare, trots rullgardiner. Nu hängde vi upp extra mörka gardiner utanpå, och just idag fungerade det i alla fall. Själv låg jag vaken från klockan sex och trodde att barnen skulle vakna närsomhelst. Men det var inte så tokigt att få ligga kvar och dra sig i sängen och lyssna på podd heller.

När vi kom upp var Bertil på ett strålande humör! Skönt som omväxling från hans ganska utmanande mood swings den senaste tiden. Tyvärr räckte sovmorgonens energi bara till 10-tiden. Sen var det nej, nej, nej igen.

Det är starka viljeyttringar från 2-åringen. I takt med att han pratar bättre och bättre så kan han verbalisera sitt missnöje och sina önskemål mycket tydligare. “NEJ, jag vill inte det!” “Nej! Nej! INTE så!” “NEEEEEJ, inte den!” “Jag VILL ha en sån!” “Jag BEHÖVER ha choklad!” “Jag äter INTE sån!” “Jag MÅSTE titta på tv!” “Jag VILL INTE plocka undan!” “Nej, jag älskar INTE gröt. Bara mango blåbär SKA JAG HA!” Han bjuder på både motstånd och variation. Det får man ge honom.

Vi var på biblioteket idag. Bertil läste en bok med den passande titeln Nej! “Kan du läsa vad det står här?” frågade Andreas. Nej! svarade Bertil. Dubbelt rätt då.

Talk to the book.