Nybakt

Vi har kommit in i en bra period där vi bakar nästan allt bröd vi behöver. Dels sparar vi in en del pengar, dels är det ju gott. Och det finns få saker som slår doften av nybakt på morgonen.

Vår favorit är kalljästa frallor. Så himla enkla att göra och så himla goda att äta! Eftersom de jäst så länge så blir de nästan surdegssega, det gillar jag. Hög temperatur i ugnen och en skvätt vatten för ångans skull gör dem frasiga och fina på ytan. Degen behöver jäsa åtminstone 8 tim i kylskåp, så det är lagom att sätta den innan sovdags. Men det gör absolut inget om den jäser ännu längre, dagens sats har stått nästan 20 tim i kylen.

Här kommer det enkla receptet. Observera att om du dubblar mängden så behöver du dela upp degen att jäsa i två bunkar. Annars sväller den över kanterna och det blir väldigt mycket kladd att sanera i kylskåpet. Ta det från en som har testat. Frys in de frallor som du inte tror går åt inom två dagar.

Kalljästa frallor

10-12 st

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1/2 msk salt
  • 1 msk olja
  • 100 g havregryn
  • 500 g vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lös upp i en skvätt kallt vatten. Häll i resten av vattnet, saltet och oljan. Rör ner havregrynen. Låt gärna stå och svälla 5-10 minuter om du har tålamod. Rör sedan ner vetemjölet. Degen behöver inte knådas eller köras i maskin.

Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ in i kylen, minst 8 tim men gärna mer.

När det är dags att baka ut frallorna, så sätt ugnen på 250 grader och ta fram degen ur kylen. Vänta tills ugnen är uppvärmd. Klicka sedan ut 10-12 degkluddar på en plåt med bakplåtspapper. Formen är inte så noga, men se till att de är ungefär lika stora. (Anledningen att vänta med att klicka ut degen tills ugnen är varm är att den annars flyter ut för mycket och frallorna blir platta.)

Sätt in plåten i mitten av ugnen. Häll i ett halvt glas kallt vatten eller 3-4 isbitar i botten av ugnen och stäng snabbt luckan. Grädda 12-14 minuter tills bröden har fått fin färg. Låt svalna på galler utan duk.