Liten ordbok om vinterväder

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg om att det kändes som om vi hade kommit över puckeln, att det var nedförsbacken av vintern kvar. Det var ju naturligtvis helt uppåt väggarna fel. Tydligen hade det bara varit ett par månaders förvinter inför den riktiga vintern. Den som är här nu.

I det allmänna vokabuläret ingår nu uttryck som “sibirisk kyla” (vilket i praktiken bara innebär att det är svinkallt), “isvecka” (där temperaturen är under noll grader i hela landet en hel vecka i sträck och elen blir sjukt dyr) och “snökanon” (ihållande, ymnigt snöfall som gör att det knappt märks att man skottade för två timmar sen). Den där kanonen har gett 10-15 cm snö bara under dagen, och tyvärr ska den fortsätta även de närmaste dagarna. Temperaturen ska ner under -10 grader. Det känns som ett hån.

Denna vecka är det dessutom sportlov, och mina stora barn uttrycker ju gärna året runt hur mycket de ääääälskar snö. Låter ju perfekt! Men “ääääälskar snö” innebär tydligen att de inte vill vara UTE i snön, utan bara titta på den genom fönstret. Båda vägrar överdragsbyxor, en hittar inte sina vantar, en gillar inte att vara ute medan snön faller… Suck. Bertil är inte så road heller, och framkomligheten med dubbelvagn är minst sagt begränsad. “Begränsad” betyder i det här fallet att man får gå på bilvägen eller att barnen flyger som vantar i den skumpande vagnen när man plogar sig fram genom snövallarna.

Aldrig har väl våren känts så avlägsen som nu. Just när jag trodde att den var inom räckhåll. Snopet.