Tvättmaskinstvätt

Nu blir det husmorstips! Jag har tyckt att det har luktat lite unket från vår tvättmaskin ett tag. Har liksom inte kommit mig för att göra något ordentligt åt det mer än att vara noggrann med att låta luckan stå vidöppen mellan tvättarna för att vädra och torka ur maskinen. Men idag fick jag äntligen ett ryck. Så istället för att slänga in kläderna i maskinen började jag googla “rengöra tvättmaskin”.

Det finns nog inget hushållsrelaterat besvär som inte kan åtgärdas med bikarbonat eller ättika. Det gällde även tvättmaskinsrengöring, visade det sig. Jag blandade bikarbonat och vatten till en smet och la i tvättmedelsfacket, och hällde några deciliter ättiksprit direkt i trumman. Kändes fullkomligt livsfarligt, men det stod på massor av sidor så jag testade ändå. På med maskinen – tom förstås – på varmaste programmet, 95 grader. Stängde dörren till tvättstugan för säkerhets skull. När tvättprogrammet var klart var den dåliga lukten i princip borta. Sen gjorde jag också rent den där gummilisten kring luckan. Fy fasen alltså. Där var det mycket äckligt smuts. Orkar knappt tänka på att vi tvättat våra kläder i den smutsen. Blä.

Men fokus på rätt saker – nu är ju maskinen ren och fräsch och igång med en vanlig tvätt. Känner mig huslig och stolt som orkade ta tag i en sån riktigt tråkig måste-fixas-grej. Borde väl göra något liknande med diskmaskinen, borde torka alla skåpsluckor i köket, borde göra rent ugnen, borde rensa avloppet i duschen… Ska bara köpa mer ättika och bikarbonat först.