Immunförsvarsfrukost

Så här i vabruari, särskilt när smittan hälsar på i huset, så är alla knep tillåtna. Alla sorters husmorsknep, huskurer och självmedicinering är värda att testa om de kan ge en chans att slippa bli sjuk. Jag har testat en del genom året och det går ju aldrig att veta vad som hjälper eller inte. Hela vitpepparkorn är ju en klassiker när kräksjukan slår till.

Men den här gången tog jag inte till några huskurer. Istället fortsätter jag med en bra vana, som jag faktiskt har hållit i drygt tre månader vid det här laget. Min gröna smoothie. Jag vill gärna tro att den har hjälpt immunförsvaret på traven i alla fall. Några gånger har jag till exempel känt av halsont, men sen har det inte blivit mer av det. Slump eller inte, det vet jag förstås inte. Men det finns åtminstone inte några några negativa biverkningar av den här gröna kickstarten på dagen.

Smoothien kompletteras med fyra droppar D-vitamin (ger 2000 % av RDI), en kapsel Omega 3 och en tablett Iron Response. Sen en kopp rooibos-te med granatäpple och hallon (de räknas säkert som superbär), och det låter som att jag har köpt halva hälsokostbutiken. Jag ser alltid till att dricka smoothien och ta tillskotten först, och sedan äter jag ett par smörgåsar också. Men jag har fått för mig att det är bäst att grunda med det gröna. Sen gör jag yoga i lugn och ro, minst en timme, innan jag lägger en fräsch makeup för dagen och väljer en snygg outfit.

Nej, där gick jag överstyr. Stryk från “yoga” och framåt. Jag brukar istället pausa frukosten 5-6 gånger mitt i för att hjälpa barn, torka gröt, avstyra utbrott, byta blöja eller något annat avkopplande. Jag har ändå aldrig fattat grejen med yoga.

Så här vill jag ha min smoothie:

  • 1/2 citron
  • 1 litet moget päron
  • 2 stora nävar bladspenat
  • 1 cm färsk ingefära
  • malen gurkmeja
  • 2 dl kallt vatten

Skär bort det yttersta gula skalet på citronen och peta ur kärnorna. Ta bort pinnen och det lilla svarta frasiga i botten på päronet. Dela i bitar. Skala ingefäran. Lägg allt i en blender, toppa med bladspenaten och pudra över lite gurkmeja. Häll i vatten och mixa länge. Servera genast, annars skiktar sig smoothien. Blir lagom till två glas, om du vill passa på att hålla en eventuell partner frisk också.

Klorofyll och sol till dagens frukost!