Semla – när, var, hur?

Av Instagram att döma är det högsäsong för semlor. Fettisdagen är tidig i år, redan om en dryg vecka är det dags, den 13 februari. Men nu måste vi ju reda ut ett och annat – när SKA man äta semlor egentligen?

  1. En del börjar äta semlor när de börjar säljas redan efter nyår. Då blir det en lång semmeltid fram till fettisdagen, som kan antas markera slutet på moffandet. Men oj oj, det här har ju folk synpunkter på, semlor FÖRE fettisdagen går då inte an.
  2. En del tycker att man ska börja äta semlor på själva fettisdagen och ett tag därefter. Men då har ju fastan börjat, så det måste ju vara emot reglerna. Oj oj igen, semlor EFTER fettisdagen går absolut inte heller an.
  3. Om man inte ska äta semlor FÖRE fettisdagen, och inte heller EFTER – då återstår ju bara en ynka dag – självaste fettisdagen. Ja, så bedrövligt är det, att enligt traditionen är det bara en dag med semlor för att äta upp sig inför fastetiden. Hur överlevde folk?

Nu kommer en liten lektion om fasta och påsk:

Fettisdagen infaller alltid 47 dagar innan påskdagen. Dagen efter fettisdagen heter askonsdagen, och är den första dagen i den kristna fastan. Fastan är 40 dagar lång. Hallå hallå?! tänker något mattesnille. Hur går det där ihop? Jo, för att det är så finurligt att festen bryter fastan, och varje söndag räknas som fest. Så när man räknar bort de sex söndagarna återstår 40 dagar. Det klarade till och med jag av att räkna ut. Plus att fastan är lättare att klara av.

Fettisdagen flyttar på sig från år till år, eftersom påsken flyttar på sig. Hur vet man då när påsken infaller? Jo, den infaller (håll i dig) den första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Alltså tidigast 22 mars och senast 25 april. Ett alternativ är att titta i en almanacka.

Åter till väsentligheterna – semlan. Om det nu är så illa att man bara ska äta semla en enda gång på året, så vill man ju att den ska vara top of the line, så att säga. Ett mästerverk. Ingen grynig grädde, torr bulle eller bitter mandelmassa. Hur ska man då hitta rätt semla? Det är en semmeldjungel, och om man inte kan provsmaka innan fettisdagen så är det en omöjlighet att hitta rätt bara på måfå. Som tur är finns Semmeltestarna. (@semmeltestarna på Instagram. Följ! Det är en order.) De har osjälviskt satt alla konventioner om när semlorna får ätas åt sidan, för att vi andra ska få valuta för pengarna när vi väl slår till. Inget undgår Semmeltestarnas vältränade smaklökar och vassa penna.

Jag står fortfarande i tacksamhetsskuld till dem efter förra årets fullträff, en ljuvlig skapelse från Konditorn och Bagarn i Hökarängen. För inte hade jag väl begett mig dit om jag inte visste att det väntade en storstilad belöning? Det blir nog ett återbesök där i år. Och kanske att jag ska prova något mer ställe. För helt ärligt är det ju lite futtigt att äta en enda semla på hela året.

Semla värd sin vikt i guld från Konditorn och Bagarn. (Bild från 2017.)