Städambitioner

Förra veckan gjorde vi en ambitiös plan om att ha måndagar som städdag, eftersom Andreas är ledig då. Vi plockade undan och dammsög. Det kändes jättebra då, men när det redan var måndag igår IGEN så kändes det inte lika kul. Är det rimligt att städa så ofta som en gång i veckan? Det kanske alla andra normala familjer gör? Här brukar det gå längre mellan städtillfällena. Men nu när Gunnar har börjat åla runt på golvet så känns det lite mer angeläget att hålla rent. (Ett alternativ hade ju varit att låta honom sköta städningen genom att samla upp damm på sina kläder, men det känns inte helt okej ändå.)

Jaja, måndag var ju städdag, så vi började… med en promenad. Men efter det började vi faktiskt på riktigt. Jag storstädade badrummet, till och med skurade golvet och putsade duschväggarna. Skinande rent och fräscht blev det, och jag kände mig överdrivet stolt. Sen var det bara resten kvar. Massor av grejer att plocka undan och lägga på rätt ställe, innan det ens gick att påbörja dammsugningen. Och så var det den aldrig sinande högen av tvätt, dels sånt som skulle tvättas och sånt som var rent som skulle vikas och läggas i garderoberna. Plus köket, som var belamrat av disk och grejer. Sen dammsugning. Så himla bra jobbat! Nu var det avklarat, och i tanken behöver man ju knappt befatta sig med städning någonsin igen.

Det tog väl några timmar, ett mellis och en middag tills det var kaos igen. Inte lika mycket kaos, men ändå redan stökigt. Det är ju så tröstlöst! Försöker finna någon glädje i att det är rent under oredan, men det hjälper bara pyttelite. Drömmer om ett självstädande hus, med en robot som såg till att alla leksaker, kläder, böcker och prylar automatiskt hamnade tillbaka på rätt plats. Tills det blir verklighet är det väl Andreas och jag som är robotarna i det här huset.

Nästa måndag ska vi städa igen. Fast då har vi en BVC-tid också på förmiddagen. Då kanske vi måste skjuta upp städningen, och om jag känner oss rätt så halkar vi ur vårt ambitiösa städschema då. Det krävs förvånansvärt lite för att bryta en vana.

Bildbeviset. Det var faktiskt rent och fint en stund.