Sömnsvårigheter

Att sömnen blir störd när man har småbarn är knappast någon nyhet. Men tänk vad bra det vore om jag åtminstone kunde sova själv när barnen väl sover.

Inatt hade jag som vanligt blivit väckt flera gånger av Gunnar som ville amma. Han är troligtvis inte hungrig varje gång han vaknar, men behöver snutta för att somna om. På natten vill han inte alls ta nappen, utan använder gladeligen mig som napp istället. Men vid fyratiden vaknade jag av att jag drömde om en monsterstor spindel, som klamrade sig fast i min hand och var omöjlig att få loss. Om detta var en metafor för något väljer jag att inte spekulera i. Vaknade gjorde jag i alla fall, och jag fick inte bort känslan av den där spindeln som kramade hårdare och hårdare om mina fingrar.

Så jag låg vaken. Försökte somna om, men det gick inte. Med ett litet barn på varje sida är sovställningarna något begränsade, så ju länge jag låg vaken desto stelare blev jag i axlar och rygg. Efter ett tag, när tankarna hade snurrat igång för mycket, satte jag igång en pod och lyssnade. Det brukar hjälpa, jag kopplar av, lyssnar på riktigt låg volym och somnar efter en stund. Men inte inatt, då blev jag störd av Bertil och sen av Gunnar. Och preciiiiis när jag började slumra till så vaknade Gunnar igen… och så låg jag vaken och kunde inte somna.

Till slut somnade jag förstås. När Andreas väckarklocka ringde någon timme senare var jag allt annat än pigg. Snarare död faktiskt. Och att Bertil skulle kunna sova vidare när pappa smyger upp kan man ju bara drömma om. Det är såna dagar som jag önskar att jag drack kaffe, för jag tänker mig att en kopp till frukost hade kunnat kicka igång dagen. Nu fick jag nöja mig med en grön smoothie – som förresten inte ens var grön eftersom jag hade blåbär i, utan den fick en aptitlig brunlila nyans – och hoppas på att det skulle ordna upp sig ändå.

Som tur är har vi haft en riktigt bra dag, men nu är klockan snart åtta och jag bara längtar efter att gå och sova. Jag tror ju fortfarande, naivt nog, att det är det vi ska göra på natten.

God natt!