Money money money

Tänk om jag var intresserad av pengar och ekonomi. Det hade varit praktiskt. Om jag hade lagt bara 10% av tiden som jag tänker på att fundera på hur och vad vi ska äta på att istället tänka på hur vi ska förvalta våra pengar. Om jag hade tyckt att det var spännande och utmanande att följa aktiekurser och ränteläge.

Det tycker jag alltså inte. Andreas verkar inte heller vara lagd åt det hållet. Vårt intresse för pengar sträcker sig till 1) Göra av med dem och 2) Spekulera i hur vi kan bli rika. Nummer ett är väldigt lätt fixat, särskilt med låg inkomst, föräldrapenning och fyra barn. Nummer två brukar involvera idéer som att skriva en hitlåt eller vinna på lotto. Väldigt sällan, (och då menar jag aldrig), pratar vi i termer av investeringar, avkastning eller passiv inkomst.

Min pappa försökte ha aktieskola med mig och min lillebror när vi var sådär 10-12 år. Det gick åt skogen för min del. Min bror däremot utbildade sig till ekonom och är auktoriserad revisor. Olika falla ödets lotter.

Ett annat sätt att vara ekonomisk är ju att minska utgifterna, har jag förstått. Så vi kände oss väldigt stolta när vi orkade ta tag i familjen mobilabonnemang för en månad sedan. Vi bytte från 3 till Vimla och fick ner vår månadskostnad till mindre än en tredjedel mot tidigare, trots att vi la till ett nytt abonnemang och fick mer surf. Katching! Nästa steg var att se över försäkringarna, men då var det så himla många frågor och olika steg så det projektet avstannade.

Vi borde också gå igenom våra saker hemma och sälja av sånt vi inte behöver. Det skulle också ge lite välbehövligt tillskott i kassan. Men när sjutton ska vi hinna med det? Vår erfarenhet är dessutom att sälja på Blocket tar mer tid och energi än det ger pengar i plånboken. Orkar inte med folk som ”kommer om en timme” och sen inte dyker upp, eller kommer dit och ska börja pruta och tjafsa och påpeka hur många andra sängar/garderober/skridskor som finns att köpa billigare på Blocket.

Men snart skriver vi nog den där hitlåten, eller vinner på en av de där lotterna som vi aldrig ens köper, och vem bryr sig då om att sälja begagnade babysitters på Blocket?

0 Replies to “Money money money”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *