Jordnötssmoothie

Nu har det gått någon månad sedan jag körde mjölkfritt, och i jakten på kokosyoghurt snubblade över Food Pharmacy. Då insåg jag hur mycket onödigt socker jag hade börjat äta igen, i mitt sömnstörda småbarnsliv tog jag gärna några kex eller en pepparkaka för att hålla orken uppe.

Jag började göra en grön smoothie till frukost och har lyckats hålla i den vanan. Och så försöker jag göra lite klokare val när jag är hungrig eller sugen, så att det inte blir ett slentrianmässigt sockerintag. Och vips så har sockersuget minskat. Ganska ordentligt faktiskt. Det är ju skönt.

Nu finns väl en överhängande risk att jag jobbar upp det igen över julen, men vi har kommit överens om att hålla nere mängden sötsaker för allas skull. Ingen knäck och kola eller massor av choklad. Jag tänkte försöka rulla några rawbollar istället. Fy fasen vad präktigt det låter! Men om man tänker på julbordet och julgodiset så som det var förr, så var det ett av få tillfället på året då det fanns ett överflöd av mat och sötsaker. Så är det inte längre. Nu kan vi gå och äta buffé och plocka en påse lösgodis vilken dag i veckan vi vill.

Men ibland blir jag också sötsugen så klart. Då var jag stolt över att jag mixade en (grym!) jordnötssmoothie istället för att bara rafsa fram en chokladbit ur skåpet. Jag höftade lite med mängderna, men ungefär så här:

Jordnötssmoothie

2 glas

  • 3 dl mandelmjölk
  • ½ fryst (grön omogen) banan
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 msk kakao
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 10 salta jordnötter eller en nypa salt

Mixa. Lägg några istärningar i två glas. Häll upp.