Stockholmskladdkaka

Den okladdiga kladdkakan hade ju potential att bli god, så jag var tvungen (läs: längtade efter) att provbaka den en gång till. Passade på när jag fick middagsbesök så att jag kunde få ett professionellt utlåtande. Den här hade jag koll på klockan och kom ihåg att ta ut kakan i tid, och vågade chansa att den var klar fastän den inte inte såg ut som det. Sedan fick den svalna i kylen några timmar innan den skulle ätas.

Både jag och mitt sällskap gav två tummar upp. Receptet kommer från Food Pharmacy förstås. I vanlig ordning slarvade jag när jag läste receptet, så jag bara slängde ner alla ingredienser i matberedaren istället för att mixa dem några i taget. Det var bara äggen jag kom ihåg att spara till sist. Det blev bra ändå, men om man mixar kokos och dadlar först så blir nog smeten lite slätare. Jag la till lite kardemumma också, för att det är så himla gott.

Jag frös in resten av kakan (vi kunde ju faktiskt inte äta hela på två personer, även om den är av det nyttigare slaget). Den var lika god efter att den varit fryst, minst. Den kändes som ett mellanting mellan kladdkaka och chokladboll när jag tänker efter.

Andreas döpte den snabbt till Stockholmskladdkaka. Han har en poäng – det är ju väldigt medvetet och en smula ängsligt att göra nyttiga varianter av sockerspäckade klassiker. Maten har ju verkligen blivit en statusmarkör, att äta allt är ju knappt okej. Man ska vara upplyst och välja med omsorg. Välja mer grönt, välja bort socker, välja ekologiskt.

Det här kladdkakan kan ni tryggt bjuda på och upprätthålla er status som upplysta människor. Men det bästa är att den är så sjukt god att det är inte ens en uppoffring.

Stockholmskladdkaka

  • 1/2 dl kokosolja
  • 10 färska dadlar
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 2 dl mandelmjöl
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 ägg

Smält kokosoljan på svag värme.

Täck en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Tips – det går enklare att forma om man blöter pappret och kramar ur det! Droppa i lite av kokosoljan och smörj ut på pappret.

Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med kokosflingorna. Tillsätt mandelmjöl, kakao, bakpulver, kardemumma och salt. Mixa.

Häll i kokosoljan och äggen och mixa till en smet. Häll ner i formen och bred ut till ett jämnt lager.

Grädda i 20 minuter i 100 grader. Inte mer! Ställ att svalna i kylen innan servering.