Klädkaos

När man är en familj modell större – i runda slängar sex personer – så är det några saker som känns extra utmanande.

  1. Kläderna
  2. Köket
  3. Pappershögarna

Leksaker på golvet kan jag leva med, och det tar faktiskt bara tio minuter att plocka undan, fem om alla hjälper till. Sen tar det ju max två minuter att stöka ner igen, men det är hanterbart.

Kläderna däremot. Ohanterbart. Alla i familjen, inklusive jag själv, är helt värdelöst dåliga på att ta hand om sina kläder. Det ligger högar av kläder utspridda lite överallt. Ett par strumpor i soffan, en luvtröja slängd över en stolsrygg, gympakläder på tork i tvättstugan, ren tvätt i torkskåpet och i en enorm hög bredvid skötbordet. Herregud, detta monster som tar över vårt hus!

Värst är de där kläderna som man använt en dag, som inte är smutsiga och behöver tvättas, men som ändå känns konstigt att vika ihop och lägga bland det rena i garderoben. De hamnar på Stolen. Alltså den i sovrummet, som inte har synts till under drivorna av koftor och jeans på ett par veckor.

Igår fick vi ett ryck och skulle städa upp i klädkaoset. Andreas introducerade begreppet “tveksamma kläder”, och tyckte jag skulle ha en egen hylla för dem i garderoben. Istället för Stolen, tror jag han menade. Jag insåg direkt att ALLA mina kläder skulle ligga på den tveksamma hyllan. Gränsen för “rent” har ju också flyttats sedan Gunnar kom. Han är ju den första kräkbebisen jag har haft, och plötsligt har jag blivit en sån där mamma som tar en bit hushållspapper och gnuggar bort det värsta mjölkvita från tröjärmen och tänker att det torkar snart. Skulle jag byta kläder varje gång som han kräks på mig under en dag skulle jag ha använt alla mina tröjor före lunch.

När vi har plockat undan alla kläder och vikt ren tvätt, lagt i lådorna och hängt upp alla ytterkläder så känns det så skönt. Så här fint ska vi ha det! tänker jag. Det är ju inte svårt, bara alla hjälps åt! Tills det är kväll och jag måste skynda mig i säng för att Gunnar är trött och ledsen och jag slänger kläderna på Stolen, Bertils ytterkläder ligger i soffan, Judith har provat fyra olika klänningar som hon har lämnat på sin fåtölj, Sixten har kört träning på WiiU och slängt av sig alla kläder för han blev så varm… Ja, då tänker jag att vi tar hand om det imorgon.

De andra utmaningarna på listan får också vänta.

Rent? Smutsigt? Blandat? Ingen kan veta säkert.