Okonomiyaki

Det är roligt att introducera matidéer för Andreas. Han älskar ju att prova allt i matväg, om det har ett roligt namn, ser konstigt ut eller bara är nytt. Han gillar dessutom i princip alla smaker. Man skulle kunna säga att han är barnens raka motsats.

Utan att tveka är han med på att äta mer vegetariskt och började genast leta recept. Självklart kunde han inte motstå Okonomiyaki. Ovanligt, svåruttalat, asiatiskt och vegetariskt. Perfekt kombo. När man läste lite mer så var det kanske inte så väldigt exotiskt – japansk kålpannkaka – men ändå värt att prova. Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk och hade låga förväntningar, men tänker att jag måste säga mer ja än nej när Andreas kommer med förslag på nya maträtter.

I receptet, som han hittade i den inte så värst exotiska Ica-appen, lockade de dessutom med att det här minsann innehöll mycket nyttigheter. Det är nu jag inser att jag har flyttat gränsen för “nyttigt” sedan länge, för det nyttiga innebar helt enkelt lite malen ingefära, 100 g strimlad vitkål och 1 grovriven morot. Sen var det vetemjöl, ägg och vatten. Plus en sås som var en blandning av de o så nyttiga ingredienserna ketchup, majonnäs, worchestersås och soja. Men hej – nu skulle jag ju säga JA till ny mat.

Till min stora förvåning var det riktigt gott. Morötterna och kålen, som vi förresten hade dubbelt så mycket av i smeten, var fortfarande krispiga och goda. Och såsen gav en oväntat autentisk asiatisk touch. (Då kan man ju börja ana vad de serverar på asiatiska restauranger här i Sverige…) Med råa morötter och massor av koriander på toppen såg det dessutom gott ut. Dessutom måste det ju kvala in bland veckans billigaste rätter. Det här kan jag gärna tänka mig att laga igen. Då testar vi nog att byta vetemjölet mot t.ex. mandelmjöl.

Bertil rörde naturligtvis inte maten alls. Så lättflörtad var han inte. Istället fick han tag på min mobil och tog 25 selfies med utsträckt tunga. Gunnar tuggade omväxlande på bordskanten, sina fingrar och någon leksak. Allt var som vanligt, med andra ord.

Hela receptet hittar du på ica.se