Och så glutenfritt…

Nu tar vi matutmaningen till en ny nivå. Dags att plocka bort gluten! Nej, inte för Gunnars skull den här gången, utan för Sixten och Judith. De har ju, ända sedan de var små, haft mycket problem med torr hud och eksem. Inget hjälper ordentligt, trots att vi har provat massor av olika krämer, naturläkemedel, mediciner, osv.

Vi har hört många som har blivit hjälpta av att ta bort gluten ur kosten. Gluten kan driva på inflammation i kroppen, och blir man av med det så kan huden få en chans att läka. Det är absolut inte säkert att det fungerar, men vi har länge velat prova. Barnen har inte varit så intresserade av att genomföra ett sådant experiment, men nu verkar de vara med på tåget.

Deras oro har framförallt varit att den nya maten ska smaka konstigt. Men när vi gick igenom hur många vanliga grejer man kan äta, så kände det överkomligt. Plus att Andreas köpte glutenfri pasta som de fick provsmaka, och när den fick godkänt så gav de tummen upp så vi kan köra igång. Nu hoppas vi att skolan ger okej på att de får glutenfri kost under resten av terminen, trots att de inte har ett läkarintyg som annars krävs för specialmat. Men ingen läkare kommer ju att skriva ett sådant intyg, för läkare som vi har träffat på genom året fortätter bara att skriva ut kräm efter kräm. Men för mig är det uppenbart att dessa eksem inte läker utifrån, utan måste få läka inifrån.

Jag har också gett dem extra omega3 under några månader i hopp om att det ska bidra till läkningen. Tänk om jag kunde lura i dem lite probiotika också, det hade inte skadat. Men en sak i taget. Nu kör vi glutenfritt! (Plus mjölkfritt för mig, och som vanligt äggfritt till Judith. Vi kommer vara de minst populära middagsgästerna framöver.)

img_4058