100% mjölkfritt

Nej, ingen kolik eller kraftiga eksem. Men helt nöjd är lilla Gunnar definitivt inte. Oftast brukar ju magont hos bebisar minska runt 3 månader, men här går det tvärtom åt fel håll. De senaste tio dagarna har han haft mycket mer ont och varit mer skrikig. Så jag känner att jag måste testa att utesluta mjölk för att se om det gör skillnad.

Symptomen är lite diffusa – magknip, gaser, skrikighet, små röda prickar runt munnen efter amning, ständigt täppt i näsan, kräks ofta och skummigt eller slemmigt bajs (ursäkta detaljerna). Allt kan ju vara helt normalt för en liten bebis, men sammantaget så tycker jag det finns tillräckligt med anledningar att i alla fall prova. Jag undviker ju redan massor av mat för att skona hans lilla känsliga mage, men kanske helt i onödan om det är mjölken som är boven. Så nu ska jag läsa innehållsförteckningar. Alla former av mjölk och grädde ska bort så klart, men också skummjölkspulver, vassle, kasein och andra ingredienser som innehåller komjölksprotein. Det blir lite trixigt till en början. Framförallt känns det svårt redan nu att hinna få i mig mat på dagarna, och hur gör jag då om jag inte kan slänga i mig en macka? Jag får se det som en påtvingad men välbehövlig smörgås-detox.

Om magontet beror på mjölk så borde vi märka skillnad ganska snabbt. Tre veckor rekommenderas man att prova, men många ser resultat mycket tidigare än så. Kan Gunnar på så sätt må bättre och bli en nöjdare bebis så är det ju fantastiskt. Och hjälper det inte så har han i alla fall inte komjölksproteinallergi, och det är ju också toppen. Plus detox på köpet, det är ju nästan för bra! Jag anar att min über-positiva inställning falnar redan vid frukosten imorgon, eller allra senast nästa gång jag är sugen på choklad. Det inträffar garanterat innan kvällen.